U bent hier

Actualiteit

maandag 12 juni 2017, 13:45

Actie dienstencheques in Charleroi

Een twintigtal werkneemsters van twee dienstencheques-ondernemingen uit de regio Charleroi, voerden op 6 juni actie om hun arbeidsomstandigheden aan te klagen. Beide bedrijven zijn eigendom van een koppel dat zwaar met mekaar in de clinch ligt. Hun relatieperikelen tasten ook hun bedrijven aan die ze volledig aan hun lot overlaten. Tot ontzetting van de werknemers die hun loon van mei nog niet ontvingen.

Al meer dan een maand worden de werkneemsters van de ondernemingen ‘Au bon plan’ en ‘Sans grains de poussières’ aan hun lot overgelaten. Hun directie laat zich niet meer zien. Werkplanningen, medische attesten, vervangingen, de betaling van de lonen: alles ligt stil. De werknemers proberen zich zo goed mogelijk te organiseren om de twee bedrijven aan de gang te houden, maar de situatie wordt onhoudbaar. Ook al omdat ze hun salaris voor de maand mei nog niet ontvingen.

Druk uitoefenen

‘Ontoelaatbaar’, aldus Catherine Mathy, adjunct secretaris van de Algemene Centrale - ABVV in Charleroi. ‘Er werd een tijdelijke beheerder aangesteld om het koppel met elkaar te verzoenen. Tot nu toe heeft dat nog niets opgeleverd.

Met onze actie willen we druk uitoefenen op de tijdelijke beheerder, zodat zijn mandaat wordt uitgebreid en er een oplossing komt voor de arbeidsters. We willen dat hun loon op de middellange termijn gegarandeerd wordt, dat er een besluit komt over het voortbestaan van de bedrijven, en dat de sociale documenten worden uitgereikt.’

De situatie is betreurenswaardig, aangezien de bedrijven financieel gezond zijn. Het beheer van de bedrijven is echter slechts een aanvullende activiteit voor beide werkgevers. Ze hebben daarnaast elk een fulltime baan. Als hun bedrijven verdwijnen, komen ze niet op straat te staan. In tegenstelling tot de werkneemsters, die een hoge prijs dreigen te betalen als er niet snel een oplossing komt.