U bent hier

Actualiteit

vrijdag 16 oktober 2015, 12:00

Actie voor waardig werk bij LafargeHolcim

7 oktober was niet alleen de dag van de massale betoging tegen het besparingsbeleid, zoals elk jaar was het ook de Werelddag voor waardig werk. Bij de internationale cementfabrikant LafargeHolcim grepen de werknemers die gelegenheid aan om een halt toe te roepen aan precaire tewerkstelling.

Jobs die buiten de gewone regelgeving vallen geven aanleiding tot slechte lonen, onzekerheid en hoge risico’s voor de gezondheid en de veiligheid. Bij LafargeHolcim weten de werknemers dat maar al te goed. Meer dan 300 mensen lieten de voorbije vier jaar het leven bij de cementreus. En negen op tien slachtoffers werkten in onderaanneming of voor derden.

In een bedrijf dat zelf een lans breekt voor ‘veilige, gezonde en inclusieve arbeidsplaatsen’ mag niet langer plaats zijn voor precaire tewerkstelling. Daarvoor voerde een vakbondsdelegatie actie voor de zetel van de Belgische vestiging in Nijvel. Er werd gevraagd internationale afspraken te maken over veiligheid en arbeidsrechten, ook voor de werknemers die onrechtstreeks in dienst zijn. Zij mogen niet langer het slachtoffer zijn van precaire arbeidsvoorwaarden.