U bent hier

Actualiteit

dinsdag 10 maart 2015, 13:15

AGC Athus : werknemers deden moeite voor niets

De zwarte lijst wordt maar langer in de glasnijverheid en daar is de groep AGC verantwoordelijk voor. Na Zeebrugge, Roux, Moustier en ook Seneffe en Fleurus, gaat nu de vestiging van AGC in Athus voor de bijl. De directie heeft op een buitengewone ondernemingsraad bekendgemaakt dat het Luxemburgse bedrijf in juni 2016 moet sluiten. 91 werknemers worden hierdoor getroffen.

Het is een zware aderlating bij AGC. Sinds 2009 heeft de groep AGC Glass Europe 715 mensen ontslagen. Geen enkele vestiging bleef gespaard en het heeft er alles van dat men tewerk ging met een goed uitgekiende planning.

Herstructureringen en sluitingen

Brahim Hilami die bij de Algemene Centrale-ABVV verantwoordelijk is voor de glassector vindt de beslissing dramatisch, zowel voor de sector als voor de regio :

« uiteraard zijn we verontwaardigd. De sluiting van de vestiging in Roux is nog maar pas achter de rug en de groep maakt al bekend dat nu ook Athus dicht moet”.

Pionier in de jaren 90

De fabriek van Athus is gespecialiseerd in gelaagd glas voor de bouw en was in de jaren 90 nog een pionier in de productie van glas in grote oppervlakten. Vandaag krijgt de site het verwijt niets meer zelf te produceren en alleen nog glas te transformeren. En dat zorgt alleen voor veel bijkomende transportkosten.

Maar dat is niet alles. Als verklaring voor haar beslissing om te sluiten wijst de directie ook op de heersende concurrentie van gelijkaardige productie-eenheden in glasfabrieken overal in Europa. Eenheden die zelf het glas ook produceren voor ze het transformeren. Bovendien spelen voor de directie ook de slinkende vraag en de dalende prijzen een doorslaggevende rol. En ook het feit dat Athus ver afgelegen is van haar afzetmarkt maakt de zaken erg moeilijk.

Welke toekomst ?

De werknemers hebben al grote inspanningen gedaan om het bedrijf te redden. Ze hebben een hoge flexibiliteit aanvaard, maar hun goede wil wordt vandaag geenszins beloond. Het wordt een brutale sluiting, zonder meer, en dat is niet correct. Dat is het zeker niet voor een regio als Athus waar het al danig slecht gaat met de werkgelegenheid.

Tijdens de buitengewone ondernemingsraad liet de directie verstaan dat een deel van de productie van gelaagd glas zou kunnen verhuizen naar Moustier dat veel dichter bij de afzetmarkt ligt en dat bovendien ook zelf glas produceert. Maar voorlopig is daarover nog geen enkele garantie.

De procedure Renault werd nu op gang gebracht, heel binnenkort zullen we meer duidelijkheid krijgen.