U bent hier

Actualiteit

vrijdag 23 juni 2017, 9:00

Antwerps stadsbestuur organiseert sociale dumping

ABVV - Bouw stelt al meer dan een jaar frauduleuze detacheringspraktijken op belangrijke werven in de stad Antwerpen aan de kaak. Maar het stadsbestuur blijft zijn kop in het zand steken. Daarom werd op donderdag 22 juni actie gevoerd aan het kabinet van schepen Duchateau aan de Grote Markt.  

Cijfers van de sociale inspectie spreken voor zich: in 2016 werden op 814 gecontroleerde werknemers maar liefst 70% overtredingen geteld. Op 308 gecontroleerde zelfstandigen waren zelfs 78 % in overtreding met de wet. In 2017 gaan de vaststellingen van overtredingen op Antwerpse bouwwerven onverminderd voort.  

Op basis hiervan werd het stadsbestuur gevraagd om mee te werken aan mogelijke oplossingen. Zo pleitten de oppositiepartijen in april 2016 reeds voor invoering van een charter tegen sociale dumping.

Struisvogelpolitiek

Ondanks de zeer zorgwekkende situatie waarbij Belgische bouwvakkers volwaardige jobs aan eerlijke loon-en arbeidsvoorwaarden zien verdwijnen ten koste van vaak onderbetaalde, uitgebuite buitenlandse werknemers blijft het stadsbestuur het probleem ontkennen.

Pas na de nodige druk via onderzoeken van inspectiediensten, syndicale acties en media aandacht kwam op 24 mei 2017 een ontnuchterend antwoord van bevoegd schepen Duchateau.

Na maanden stilzwijgen wijst de schepen alle verantwoordelijkheid af door te stellen dat de aannemers zich “niet bewust” schuldig maken aan inbreuken op de sociale wetgeving en het ABVV geen bewijs levert van haar beweringen….

Deze struisvogelpolitiek én uitbuiting op kap van de Antwerpse belastingbetaler is onaanvaardbaar.