U bent hier

Actualiteit

woensdag 21 mei 2014, 12:15

Armoede bestrijden met een sociale en ecologische moestuin

De petroleumsector werkt al jaren mee aan internationale projecten voor armoedebestrijding. Dat gebeurt via het sociaal fonds. Maar armoede slaat ook toe in ons land. En dus werd er beslist ook in een Belgisch project te investeren. De sociale moestuin, zo heet het uitgekozen project. Het wil mensen in armoede leren groenten kweken. Dank zij een eigen oogst kunnen ze besparen op hun uitgaven. Ook duurzaam energiegebruik krijgt aandacht.

Het Fonds voor Bestaanszekerheid van de petroleumsector wil de strijd tegen armoede aanbinden met behulp van duurzame projecten. De laatste jaren werden er een aantal op poten gezet in landen in het zuiden. In Mozambique bijvoorbeeld werd geïnvesteerd in zonnepanelen waarmee gezondheidscentra en scholen voorzien worden van duurzame energie.

Gezond, goedkoop en duurzaam

Maar ook in ons land moet armoede worden bestreden. Het sociaal fonds van de petroleum legt zich daarvoor nu toe op de belangrijkste energiebron van de mens: zijn voeding. Uit tal van studies blijkt al lang dat onvoldoende of slechte voeding levenslang kwalijke sporen nalaat, zeker bij kinderen. Het probleem is wel dat goede en evenwichtige voeding een prijskaartje heeft. En de prijzen gaan voort de hoogte in, wat mensen met een klein inkomen ertoe aanzet producten van mindere kwaliteit te kopen en niet te diep in de portemonnee te tasten.
Er is nog een andere overweging. De lange weg die voedingsproducten moeten afleggen van de producent naar de consument, wegen zwaar door in de prijs en belasten ook ons milieu.

Iedereen heeft recht op goede voeding, dat is het idee achter het nieuwe project van de ‘sociale moestuin’ waar het sociaal fonds zijn steun aan geeft. Begin dit jaar werd een proefproject gestart in Ronse. Het is de bedoeling dat mensen gemakkelijker aan gezond fruit en groenten geraken en dat er bijgedragen wordt tot minder koolstofuitstoot en verstandiger energiegebruik. Vormingswerkers brengen mensen in armoede de technieken van het tuinieren bij. Zo leren ze werken met kweekbakken en ondervinden ze dat je niet noodzakelijk veel plaats nodig hebt om heerlijke groenten te telen.

Veel mogelijkheden

Het hele project werd uitgewerkt door het Centrum voor Algemeen Welzijn in samenwerking met de Arteveldehogeschool van Gent. Griet Van Herck van de vormingsafdeling sociaal werk gelooft rotsvast in de vele mogelijkheden van dit initiatief: “wij zijn ervan overtuigd dat samen tuinieren een goed middel is om de strijd aan te binden tegen maatschappelijke problemen zoals de klimaatverandering, de armoede en de sociale uitsluiting.”

De sociale moestuin heeft met andere woorden een mooie toekomst voor zich, de organisatoren hopen dat het project snel zijn weg vindt naar andere steden en regio’s van het land.