U bent hier

Actualiteit

donderdag 12 juli 2018, 11:00

Belangrijke verbeteringen in maatwerkbedrijven op til

Een volwaardige dertiende maand, hogere vergoedingen bij tijdelijke werkloosheid en bij verplaatsingen met je eigen wagen: het zijn maar enkele van de maatregelen die de vakbonden bekwamen in het nieuwe Vlaams intersectoraal akkoord (VIA) voor de private social-profitsectoren. Het akkoord geldt voor de periode van 2018 tot en met 2020 en is een belangrijke stap vooruit.

Maatwerkbedrijven

Wie in een maatwerkbedrijf werkt (sociale of beschutte werkplaats) krijgt vanaf 2020 een volwaardige dertiende maand. Daarnaast gaan de vergoedingen bij tijdelijke werkloosheid omhoog. De terugbetaling aan de werkgever stijgt niet, waardoor er een extra rem op het systeem komt. Voor oudere werknemers komen er ook extra rimpeldagen.

Daarnaast kunnen de werknemers ook rekenen op een hogere tegemoetkoming voor verplaatsingen met de eigen wagen, op ecocheques en een syndicale premie van €90.

Gezinszorg

Ook de werknemers in de gezinszorg krijgen een volwaardige dertiende maand, en dat al vanaf 2019.  Daarnaast worden de barema’s meer afgestemd op die van de andere non-profitsector. Voor verzorgenden en omkaderingspersoneel wordt daarin al een eerste stap gezet. Verzorgenden en logistieke medewerkers krijgen bovendien een hogere verplaatsingsvergoeding. En ook de toeslag voor feestdagen gaat omhoog.

Meer investeren

Ondanks de moeilijke onderhandelingen zijn we er in geslaagd een groot deel van onze eisen te realiseren. Maar we vragen de Vlaamse overheid nog steeds om meer te investeren in deze sectoren. In de maatwerkbedrijven blijven de lonen ontoereikend. En in de gezinszorg is uitbreiding noodzakelijk door de toenemende vraag naar thuiszorg. Alleen zo kan een kwalitatieve zorg gerealiseerd worden.

Meer details over de maatregelen vind je op onze website www.accg.be bij de sectoren gezinszorg, beschutte werkplaatsen en sociale werkplaatsen.