U bent hier

Actualiteit

maandag 21 november 2016, 14:15

Beschutte werkplaatsen lijken steeds meer op commerciële bedrijven

Op 8 en 9 november kwamen de delegees uit de beschutte en sociale werkplaatsen samen in Blankenberge. Tijdens deze tweedaagse maakten ze een syndicale analyse van de voorbije 4 jaar. Maar ze keken vooral vooruit. Waar willen we naartoe met de sector?

Onze delegees vragen zich soms af wat er nog sociaal of beschut is aan hun werkplaats. De werkplaatsen worden gesubsidieerd, maar voor meer dan de helft van hun inkomsten zijn ze afhankelijk van de markt. Dat betekent dat werkgevers alsmaar meer hameren op productiviteit. De werkdruk ligt alsmaar hoger. Er wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd. Werkplaatsen lijken steeds meer op commerciële bedrijven.

Gevolg: de zwakste werknemers kunnen steeds moeilijker mee. En dat druist regelrecht in tegen het doel van beschutte en sociale werkplaatsen: zorgen voor betaald werk voor werknemers die ergens anders geen kans krijgen.

Enclaves: meer vloek dan zegen

Er wordt steeds meer in enclaves gewerkt. Dat betekent dat werknemers uit een werkplaats in een gewoon bedrijf gaan werken. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld werknemers uit een werkplaats inschakelen op de afdeling verpakking. Maar wel aan de loon- en arbeidsvoorwaarden van de beschutte werkplaats.

Er bestaan een aantal regels over enclavewerking. Maar onze delegees stellen vast dat de werkgevers die vaker niet dan wel respecteren. Werknemers worden onder druk gezet om in een enclave te gaan werken. Ze krijgen niet altijd de correcte verplaatsingsvergoeding. En er wordt niet altijd begeleiding voorzien. Dit is onaanvaardbaar.

Iedereen vooruit!

Onze delegees laten de moed niet zakken. Zij kijken vooruit, naar een betere toekomst. Ze gaan resoluut voor meer jobs, werkbaar werk en meer koopkracht. Dat heeft de sector nodig. Dat hebben de werknemers uit de sector nodig.
Maar die jobs en koopkracht zullen er niet vanzelf komen. Zeker niet met deze regering. Daarom voeren ze actie. Op 24 november. Samen met de werknemers uit andere social profit sectoren. Iedereen vooruit!

Bekijk hier de foto's van het vakcongres