U bent hier

Standpunt

vrijdag 8 mei 2015, 14:30

Beter werk, beter loon, daarvoor komen we uit ons kot

Het gaat goed met onze welvaart, maar ze is wel nog  nooit  zo onrechtvaardig verdeeld geweest. Dat kun je opmaken uit de sociaal-economische barometer van het ABVV waarover  je in dit blad meer leest.

Wat zijn we daar dan mee, als steeds minder rijkelui steeds meer hebben terwijl steeds meer gewone zielen uit de boot vallen? Niets dus. Deze groeiende ongelijkheid is de reden waarom wij met onze vakbond uit ons kot komen. Voor eerlijke belastingen. Voor meer en voor volwaardige jobs. Voor goede sociale bescherming. Want daarmee willen we gelijke rechten en gelijke kansen tot stand brengen, ook voor diegenen die het moeilijk hebben. Het maakt ons misselijk dat 10 procent van de bevolking haast de helft van onze rijkdom in zijn kluis heeft zitten.

" In vier sectoren voelen de werknemers de indexsprong al vanaf mei "

Vandaag wordt dat extreme verschil voort in de hand gewerkt door de rechtse regering van rijken en patroons. Ze doet dat met blinde besparingen. Maar ook de indexsprong maakt de kloof groter. Het is een forse, jawel, een forse knauw in onze lonen, onze sociale uitkeringen, onze pensioenen, voor altijd. In vier sectoren waar onze centrale actief is voelen de werknemers het al vanaf mei.

En de kloof wordt ook nog groter door de feitelijke loonstop. Inderdaad, loonstop, want de kruimels die volgend jaar van tafel mogen vallen kun je bezwaarlijk een loonmarge noemen.

" Ondertussen, blijft het cadeautjestijd voor de aandeelhouders "

Ondertussen, langs de andere kant van het plaatje, blijft het cadeautjestijd voor de werkgevers. Of beter, voor de aandeelhouders. 12 miljard wordt hen toegestopt aan lastenverlagingen en bijdragekortingen. Aangezien daar niets voor in ruil wordt gevraagd noemen wij dat cadeaus. En aangezien daar geen jobs uit voortkomen noemen wij dat schandalige cadeaus. Ze spijzen de vette winstpotten. En net zoals de indexsprong, de loonstop of de blinde besparingen, zorgen ze ervoor dat de kloof tussen de grote bezitters en de kleine verdieners groter wordt.

Wij vechten deze rijkemensenpolitiek aan. We blijven in verzet gaan, op alle fronten.

"Sectorakkoorden die de inleveringen en de sociale afbraak een halt toeroepen "

Op alle fronten, dat houdt in dat we nu ook aan de onderhandelingen beginnen over nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten in onze sectoren. Met altijd nog dezelfde bedoelingen, Laat daar geen twijfel over bestaan. Wij willen sectorakkoorden die de inleveringen en de sociale afbraak een halt toeroepen.

De patroons hebben er alles aan gedaan om een indexsprong en een loonstop door onze strot te jagen, wij eisen ernstige bijsturingen in de sectoren. Er is dan wel geen onderhandelingsvrijheid, in tal van sectoren is er meer dan genoeg winstmarge om de werknemers te geven waar ze recht op hebben. Wij willen nieuwe cao’s die de lonen verbeteren, die voor meer jobs en werkzekerheid zorgen, cao’s die onze brugpensioenen nog respecteren, cao’s die het werk menselijk en draaglijk maken. Daarvoor, en niet voor minder, komen we uit ons kot.

Paul Lootens - voorzitter