U bent hier

Actualiteit

maandag 19 december 2016, 10:00

Bioscopen en groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen: Sterke digitalisering en flexibiliteit

In december vond in La Roche het vakcongres plaats voor de delegees van de bioscopen en de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen. Twee zeer verschillende sectoren. Maar tijdens het congres constateerden de afgevaardigden dat ze toch met gelijkaardige evoluties te maken krijgen, zeker wat betreft de digitalisering.

Zowel de bioscoopzalen als de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen worden geconfronteerd met een steeds verder gaande digitalisering. Automaten die filmtickets verkopen, robots die de bestellingen van geneesmiddelen afwerken.

Al gaat het om een verschillend gebruik, het resultaat is hetzelfde: werknemers die hun baan verliezen. Tijdens het vakcongres bogen de delegees zich over deze nieuwe werkelijkheid. Wat kunnen ze doen om de schade voor de arbeiders te beperken?

Een gezonde economie

Ook op economisch vlak zijn er gelijkenissen tussen de twee sectoren. Beide kunnen ze positieve financiële resultaten voorleggen.  In beide sectoren zien we bovendien een explosie van interimwerk en precaire contracten. Daarnaast is er ook de steeds stijgende flexibiliteit, waarbij ze onder meer in weekends en op feestdagen moeten werken.

Op het congres hielden de delegees ook een brainstorm over de vermindering van de arbeidstijd. In de praktijk proberen veel mensen op individueel vlak al om minder uren te werken. Het doel van deze reflectie was om te zien hoe bepaalde praktijken veralgemeend kunnen worden.

Klik hier voor de foto’s van het congres.