U bent hier

Actie

dinsdag 16 januari 2018, 14:15

Bouw - Langdurig zieken zonder scrupules ontslagen

Eind 2017 kregen een aantal werknemers van de bouw die langdurig ziek zijn een ontslagbrief in de bus. Het lijkt er op dat een aantal werkgevers op die manier de extra kosten van de nieuwe, hogere opzegtermijnen van 2018 wil vermijden en geen zin heeft om een re-integratieprocedure op te starten. Een ongelooflijk laffe beslissing.

Net voor de eindejaarsfeesten kreeg een aantal werknemers uit de bouw een onaangename verrassing. Ze vonden een brief in hun bus… Een ontslagbrief, zonder motief, zonder uitleg. Volgens onze informatie hebben werkgeversorganisaties van de bouw hun leden aangeraden deze werknemers te ontslaan uit budgettaire overwegingen. Want vanaf 2018 worden de opzegtermijnen voordeliger voor de werknemers. En dus hebben enkele werkgevers, zonder enig medelijden, hun meest kwetsbare werknemers ontslagen om die extra kosten te vermijden.

Deze aanpassing is een gevolg van de toenadering tussen het arbeiders- en bediendestatuut. In december 2013 werden bij wet de opzegtermijnen van bijna alle sectoren opgetrokken, behalve voor de arbeiders van de bouw. De vakbonden tekenden beroep aan tegen deze discriminatie en kregen gelijk. Dus vanaf 1 januari 2018 zijn de nieuwe opzegtermijnen van toepassing, tot ergernis van de werkgevers.

We hebben ook vastgesteld dat de er grote regionale verschillen waren tussen het aantal ontslagen. Marc Vreuls, regionaal secretaris van de Algemene Centrale – ABVV Luik-Huy-Waremme, is ontzet :

« Stel je voor… Aan de vooravond van de feestperiode kom je als zieke werknemer te weten dat je ontslagen wordt. Je strijd al 10 jaar tegen kanker en dan krijg je zo een nieuws… Ik heb werknemers in tranen gezien aan ons loket. Die werkgevers hebben geen greintje menselijkheid.. »

Het hoge aantal ontslagen kan ook verklaard worden door de nieuwe wetgeving van Maggie De Block om langdurig zieke werknemers sneller terug te integreren in het werk. Een aantal werkgevers heeft weinig zin om inspanningen te doen om de terugkeer naar het werk te faciliteren en kiest er dus voor om die werknemers te ontslaan.

Onze centrale roept de werkgevers op om terug te komen op hun beslissing. En om te zoeken naar een sociale oplossing voor deze kwetsbare werknemers.

Lees hier ook ons persbericht.