U bent hier

Actualiteit

dinsdag 27 september 2016, 14:00

Bouwmaterialen: Gezondheid is een absolute prioriteit

Op het vakcongres bouwmaterialen verzamelden de afgevaardigden van de steen-, pannenbakkerijen en vezelcement om de balans op te maken van de voorbije vier jaar vanuit sociaal-economisch oogpunt. Ze bogen zich eveneens over de resultaten van de sociale verkiezingen en de onderhandelingen voor de hernieuwing van de cao’s. De tweede congresdag was gewijd aan het thema van de syndicale vrijheden.

In de productie van vezelcement blijven nog twee bedrijven over: Eternit/Promat en SVK. Ook de productie van bakstenen concentreert zich in een paar bedrijven, waarbij Wienerberger en Vandersanden de markt domineren. Pannen worden nog geproduceerd in twee vestigingen te Pottelberg en Aalbeke, beide in de handen van Wienerberger. Volgens Herman Baele, Federaal Secretaris van de sector moeten we ons geen illusies maken: "We moeten niet verwachten dat deze sectoren en in het bijzonder de pannenbakkerijen nog gaan groeien. De werkgelegenheid zal blijven dalen. "

Op socio-economisch vlak hebben de sectoren zich sinds de crisis van 2008 globaal gezien nochtans goed hersteld, en zit de omzet in stijgende lijn. Maar de werknemers profiteren hier niet mee van. Voor Filip Misplon, economist van de Algemene Centrale - ABVV, is de conclusie duidelijk: 'Het winstaandeel neemt constant toe, terwijl het aandeel van de lonen blijft dalen.'

De werkgevers en hun verantwoordelijkheden

Voor afgevaardigde Eddy Devlieger zijn de zorgen reëel : 'Toen ik begon te werken, werd bijna alles met de hand gedaan, maar nu is dat allemaal veranderd.'  De evolutie van de veiligheidseisen en van duurzaamheid in de bouw, leiden inderdaad tot andere, nieuwe productiemethodes en tot het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Werknemers ademen meer en meer stof in. Onder meer silicaat, kristallijn silicium, kwarts, ... zorgen voor meer en meer ernstige longproblemen. Tijdens het congres werd overeengekomen om de werkgevers te interpelleren zodat die hun verantwoordelijk opnemen. Onder meer de campagne kwartsstof zal opnieuw gelanceerd worden en zal zich aansluiten bij de campagne rond 'kristallijn silica' van de glassector.

Dank U Rik

Het was ook het laatste vakcongres voor Rik Desmet die de fakkel heeft doorgegeven aan Herman Baele. Deze laatste maakte de balans op van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de lange carrière van Rik ter dienste van onze militanten, zowel op regionaal niveau bij de afdeling Brugge en op federaal niveau. Het was onder het warme applaus van de afgevaardigden dat Rik een aantal souvenirs in ontvangst mocht nemen. Wij wensen hem veel succes in zijn nieuwe leven

Bekijk hier de foto's van het vakcongres