U bent hier

Actualiteit

dinsdag 14 november 2017, 11:30

Bouwsector: Sporen van asbest in een straalmiddel

Het Nederlandse bedrijf Sibelco maakt straalmiddelen die in de bouwsector gebruikt worden en levert aan heel wat Belgische bouwbedrijven. Eind oktober werden sporen van asbest gevonden in een van de producten, Eurogrit. Het gaat om een product dat is samengesteld uit zand en slakken uit hoogovens. Gezien het grote gevaar van asbest werden verschillende bedrijven en bouwwerven stilgelegd. Uiteindelijk bleef België gespaard. Maar we moeten waakzaam blijven.

De oorzaak van het probleem lag in slakken die het Nederlandse bedrijf had aangekocht in Oekraïne. In theorie kunnen er in slakken geen asbest zitten, dus werden ook geen specifieke tests uitgevoerd. Er werden wel andere testen op schadelijke stoffen uitgevoerd en (bij toeval) werden ook sporen van asbest gevonden. 

Een ‘klein’ probleem ?

Luc Van Hamme, afdelingshoofd van het regionaal toezicht op het welzijn op het werk (TWW), heeft in Terzake op de VRT in een vrij ongelukkig interview gezegd dat we dit probleem moeten minimaliseren.

Maar voor Constructiv, een organisatie beheerd door vakbonden en werkgevers, was de ongerustheid terecht en mag de situatie zeker niet geminimaliseerd worden. Ze gingen in gesprek met Luc Van Hamme. En die bevestigde dat alle bedrijven waar het product in België geleverd werd een bezoek hebben gekregen van de inspectie. En hij kan ook bevestigen dat er, na uitvoerige testen, geen sporen van asbest werden gevonden in België. 

Waakzaamheid geboden

Goed nieuws uiteraard, maar we sporen alle werknemers toch aan om waakzaam te blijven. Bij twijfel raden we hen aan contact te nemen met hun preventieadviseur of indien nodig met de regionale inspectie TWW.

Een zoveelste feit met asbest toont aan dat we werk moeten  blijven maken van de problematiek. De sociale partners van de bouw zijn erg gemotiveerd en proberen al jaren vooruitgang te boeken. Zo maakten ze een asbestmemorandum op met concrete aanbevelingen om België asbestvrij te krijgen. Alleen moeten we vaststellen dat de overheid hopeloos achterwege blijft.