U bent hier

Actualiteit

maandag 26 juni 2017, 13:45

Buitenlandse uitzendkrachten in de betonsector: Actie bij Tripan in Dilsen-Stokkem

Militanten van de Algemene Centrale-ABVV voerden op 16 juni actie aan het betonbedrijf Tripan in Dilsen-Stokkem.  Ze kloegen er het personeelsbeleid en de veiligheid aan. Het bedrijf werkt met steeds meer buitenlandse uitzendkrachten die vaak tot 14 uur per dag werken.

Tripan is een betonbedrijf dat grote prefab elementen produceert en waar een 100-tal arbeiders werken. De laatste jaren steeg het aantal buitenlandse werkkrachten tot bijna de helft. Ze werken via  onderaannemers of uitzendbureaus en werken vaak 6 dagen op 7 en 14 uren per dag.

Op 5 jaar tijd zijn meer dan 30 vaste arbeiders ontslagen of zelf vertrokken. De buitenlandse werknemers die hen vervangen krijgen geen vast contract.

Veiligheid in het gedrang

“Aan welk loon of tegen welke voorwaarden ze werken, weten we niet”, aldus Yannick Urbain Van AC Limburg. Tripan respecteert het sociaal overleg en de sociale wetgeving niet: Bij gebruik van uitzendkrachten dient vooraf een akkoord gevraagd te worden van de afgevaardigden. Dit is nog nooit gebeurd.

Ook de veiligheid komt in het gedrang. Door de moeilijke communicatie tussen de buitenlandse uitzendkrachten die geen Nederlands spreken en de vaste werknemers. Maar ook omdat investeringen en aanpassingen aan machines en materiaal uitblijven. Er gebeuren dan ook veel arbeidsongevallen.

Deze thema’s werden meermaals bij de directie aangekaart door onze delegees. Helaas vangen ze steeds bot. De directie heeft nu voorgesteld om op 5 juli rond de tafel te zitten.