U bent hier

Actualiteit

maandag 16 oktober 2017, 15:45

Congres IG BCE - Een rechtse… extreemrechtse wind waait door Duitsland

Van 8 tot 13 oktober vond  het 6de statutair congres van IG BCE plaats. De Duitse vakbond voor de mijnbouw, scheikunde en energiesector vierde zijn twintigjarig bestaan. Het centrale thema van dit congres: Samen maken we de toekomst.

Bij de start sprak de vakbond zijn ongerustheid uit over de opkomt van extreemrechts in Duitsland. Het is dringend nodig de handen in mekaar te slaan tegen deze gevaarlijke ideeën, was de boodschap. Onder de andere belangrijke thema’s die in de debatten ter sprake kwamen noteren we de verkiezingen, solidariteit en het belang van sectorale cao’s.

Voor een minimumloon van € 14!

De Duitse vakbond kan mooie resultaten voorleggen naar aanleiding van de sectorale onderhandelingen in de chemie. Maar dit positief resultaat mag niet doen vergeten dat de lage minimumlonen een groot probleem vormen. In Duitsland zijn KMO’s niet verplicht om de cao’s toe te passen. Een situatie die leidt tot lonen die zo laag zijn dat ze een waardig leven onmogelijk maken. We delen dan ook een gezamenlijke bezorgdheid met onze Duitse collega’s: een minimum uurloon van € 14 of het Amerikaanse ‘Fight for 15 dollar’. Een realistische eis, hier en elders.