U bent hier

Actualiteit

dinsdag 11 april 2017, 11:00

Constructionworkers.eu gaat mee de strijd aan tegen sociale dumping

De Europese federatie van bouw- en houtarbeiders lanceerde onlangs de website constructionworkers.eu. Die informeert gedetacheerde werknemers uit heel Europa over de arbeidsvoorwaarden en de lonen in alle EU-landen. De website kan ook een handig hulpmiddel zijn bij de bestrijding van sociale dumping.

De bestrijding van sociale dumping is één van de speerpunten van de Algemene Centrale –ABVV.  Al jaren sensibiliseren wij de werknemers en de publieke opinie over de gevolgen van deze oneerlijke concurrentie, die vooral sterk huishoudt in de bouwsector. En daarbij is het essentieel om gedetacheerde werknemers te informeren over hun rechten in het land waar ze hun werk uitvoeren.

Fraudebestrijding

Daarom heeft de Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders (EFBH), waarvan onze centrale lid is, nu constructionworkers.eu gelanceerd. Je vindt er een profiel van de 28 landen (voorlopig mét het Verenigd Koninkrijk) van de Europese Unie op vlak van lonen en de rechten van werknemers.

De site is vertaald in de 24 talen van de Europese Unie, en alle werknemers kunnen er nakijken of hun rechten naar behoren worden gerespecteerd. De website is makkelijk te gebruiken en ze zal ook de controles vergemakkelijken die nodig zijn om misbruik en fraude op te sporen en te bestraffen. 

Binnenkort is de website bovendien ook beschikbaar als app. 

Europese politici inspireren

We hopen dat dit initiatief de Europese politici zal inspireren. Terwijl zij blijven debatteren over de detacheringsrichtlijn, laten wij zien dat dat het met een beetje wil en vastberadenheid mogelijk is om Europese instrumenten in de strijd tegen ongelijkheid en sociale dumping te ontwikkelen .

Blader door de site constructionworkers.eu