U bent hier

Actualiteit

maandag 3 juni 2013, 15:00

De Algemene Centrale draagt bij aan verantwoord bosbeheer

Een paar dagen geleden werd een overeenkomst gesloten tussen de Algemene Centrale ABVV en FSC-en PEFC België. Dat zijn twee organisaties die zich inzetten voor het verantwoorde productie van houtproducten en papier. Wij zijn dan ook vastbesloten om materialen met deze labels te gebruiken.

Jaarlijks verdwijnt meer dan 5 miljoen hectare natuurlijk bos, waarvan een groot deel in de tropen. Deze ontbossing zorgt o.a. voor het verdwijnen van de biodiversiteit en brengt de werkgelegenheid voor de lokale bevolking in het gedrang. De extreme armoede waarin duizenden mensen leven wordt op één of andere manier veroorzaakt door ontbossing. Slecht of onverantwoord bosbeheer is in vele gevallen een belangrijke oorzaak.

Onder de FSC en PEFC-systemen wordt het bosbeheer strikt gecontroleerd van in het bos tot in de winkelrekken. Door steeds voor producten met deze labels te kiezen, kan men bijdragen in het behoud en het verantwoord beheer.

"Samen kunnen we streven naar een meer duurzame samenleving, waarin mens en milieu met elkaar in evenwicht zijn, en de toekomst van onze bossen verzekeren", verklaarde Alain Clauwaert (Voorzitter van de Algemene Centrale ABVV) bij de ondertekening van de overeenkomst.

Waar vind je gecertificeerde FSC houtproducten of papier ? www.ikzoekpefc.be of www.ikzoekfsc.be

Aarzel niet om uw werkgever te informeren over het bestaan van dergelijke labels.

Hoe individueel bijdragen ?

  • Stem zoveel mogelijk de oplage van uw drukwerk af op de reële noden
  • Print zoveel mogelijk dubbelzijdig
  • Kies voor een kleiner lettertype, kijk de marges, de lay-out en de standaardinstellingen na op de computer. Zo kan je papier besparen.
  • Noteer onderaan je mails : “denk aan het milieu vooraleer je dit bericht of de bijlagen uitprint”