U bent hier

Actualiteit

maandag 29 mei 2017, 15:30

Ducatt failliet: 144 werknemers op straat

Glasbedrijf Ducatt in Lommel is failliet verklaard. De 144 werknemers staan op straat. Ze kregen het nieuws pas officieel te horen nadat het al in de pers was verschenen.

Ducatt verkeerde al eerder in moeilijke papieren. Het bedrijf maakte al langer verlies maar leek er met de hulp van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM toch steeds weer bovenop te komen.

Maar het failliet van de Duitse producent van zonnepanelen SolarWorld enkele weken geleden gaf de doodsteek. SolarWorld werd het slachtoffer van de goedkope concurrentie uit China.

Ducatt leverde hoogtechnologisch glas aan SolarWorld. Dat was goed voor ongeveer de helft van de omzet van Ducatt.

Faillissement

Het faillissement is dus niet helemaal onverwacht maar toch erg zuur. “Nog meer omdat het personeel twee jaar geleden 7 procent loon heeft moeten inleveren, zogezegd om het bedrijf te redden”, aldus Jan Staal, secretaris bij de Algemene Centrale Limburg. “Wij hebben daar nooit mee ingestemd, aangezien we weten dat zoiets een bedrijf nooit gaat redden”.

Ook dat eerst de pers en dan pas de ondernemingsraad werd ingelicht ligt zwaar op de maag.

Toekomst

Wat kunnen de werknemers nu verwachten? De vakbonden blijven hopen dat de curatoren toch een overnemer vinden, eventueel een doorstart van SolarWorld. Daarom blijft de oven voorlopig draaien en blijven enkele mensen aan het werk. Alle anderen krijgen deze week hun C4.

De Algemene Centrale – ABVV maakt zich ondertussen ook op om de werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen en te informeren over de procedure en hun rechten.

Bekijk ook de reportage op TV Limburg: