U bent hier

Actualiteit

dinsdag 28 februari 2017, 10:30

Een Engels bedrijf stimuleert sociale dumping op Belgische bodem

Een Britse onderneming benadert Belgische bouwbedrijven en stelt voor hen snel van goedkopere en meer flexibele arbeidskrachten te voorzien. De Algemene Centrale heeft het bedrijf onmiddellijk tot de orde geroepen.

Samen met onze kameraden van Unite the Union, een vakbond uit Groot-Brittannië, maakten wij de onderneming duidelijk dat dergelijke praktijken ontoelaatbaar zijn. Er zijn regels, en die moeten gerespecteerd worden!

De Belgische en Europese wetgeving verhindert dat een werknemer uit een andere lidstaat flexibeler kan werken dan een Belgische werknemer. In het geval van detachering naar België, moet de werkgever voldoen aan vrijwel alle bepalingen van de cao van de sector waarin de gedetacheerde werknemer actief is.

Gelijk werk, gelijk loon

Het gaat in het geval van het Engels bedrijf duidelijk om een zaak van sociale dumping. De Algemene Centrale –ABVV en Unite the Union zullen nooit tolereren dat bedrijven gebruik maken van frauduleuze praktijken om zo de betaling van de sociale bijdragen te omzeilen.

Sociale dumping blijft een trieste realiteit, omdat de regelgeving in Europa vaag is en teveel in functie staat van winstbejag. Het probleem is niet dat buitenlandse werknemers hier komen werken, maar wel dat hun rechten ernstig geschonden worden.

Dit moet stoppen. We zullen opnieuw onze stem laten horen aan het Europees Parlement op 24 maart, Luxemburgplein in Brussel. Doe mee!