U bent hier

Actualiteit

dinsdag 28 februari 2017, 14:30

Een indexaanpassing met een wrange nasmaak

Op 1 maart worden de lonen in de scheikunde na 3 jaar opnieuw geïndexeerd. De lonen worden dus aangepast aan de stijgende levensduurte. Goed nieuws, maar toch met een wrange nasmaak. Want deze indexaanpassing maakt de indexsprong van 2015 niet goed. Die beslissing van de regering Michel kost je 600 tot 700 euro per jaar. Elk jaar opnieuw.  

Alle lonen en ploegenpremies in de sector worden op 1 maart geïndexeerd. Dit betekent dat de lonen met 2% worden verhoogd. Op www.accg.be vind je een tabel met de nieuwe sectorale minimum uurlonen en ploegenpremies. Ook als je loon hoger ligt dan het minimum uurloon moet dit met 2% verhoogd worden.

Maar deze indexaanpassing maakt niet goed wat de regering Michel jou heeft afgenomen in 2015. Toen voerde die rechtse regering een indexsprong door. Met andere woorden: toen de prijzen met 2% stegen, werden de lonen niet verhoogd. En dus verloren de werknemers 2% koopkracht.

2% koopkrachtverlies: wat betekent dat?

2% lijkt niet veel… Maar als je berekent wat je daardoor jaarlijks verliest, dan blijkt dat toch een aardige som. We berekenden voor enkele uurlonen wat je, dankzij de regering Michel, per jaar aan koopkracht verliest en cadeau geeft aan je werkgever:

Wie 13 euro per uur verdient, verliest door de indexsprong meer dan 600 euro. En dat elk jaar opnieuw, tot aan je pensioen. Voor werknemers die aan het begin van hun carrière staan, betekent dat een totaal verlies van meer dan 25.000 euro.

We hebben het altijd al gezegd: dit is pure diefstal. De regering haalt het geld uit jouw zakken en geeft het cadeau aan je werkgever. 600 à 700 euro per jaar. Dankzij Michel en co geef je dus elk jaar een dure wasmachine of een citytrip of de nieuwste Iphone cadeau aan je werkgever.