U bent hier

Actualiteit

donderdag 16 oktober 2014, 15:45

Enquête | Wat denk jij over zondagwerk?

Zondagwerk, we hielden er een enquête over bij onze vakbondsleden uit de sector van de kappers, de schoonheidszorgen en de fitness. Het is geen wetenschappelijk onderzoek, maar toch nuttig om enkele grote krachtlijnen bloot te leggen. Zo blijkt klaar en duidelijk dat men in de sector geen voorstander is van zondagwerk.

In kapperszaken is het in principe verboden te werken op zondag. Maar zoals in andere sectoren zijn er ook hier uitzonderingen waardoor op zondagen en feestdagen kan gewerkt worden mits er een supplement van 50% wordt betaald op het brutoloon en op alle vergoedingen.

Wie mag op zondag werken ?

In badplaatsen, kuuroorden en toeristische centra mag er in het weekend gewerkt worden tussen 1 mei en 30 september en in de kerst- en paasvakanties. Daarbuiten mag het ook op ten hoogste 13 zondagen per jaar. Bijvoorbeeld op toeristische topmomenten of tijdens evenementen zoals salons, exposities of jaarmarkten.

In de fitness zijn er andere regels. Daar mag er op zondagen en feestdagen worden gewerkt. Maar de werknemer heeft wel recht op 12 vrije zondagen per jaar.

De enquête

Dat zegt de wet. Maar wat zegt het resultaat van onze enquête? Haast 28% van de deelnemers werkt soms op zondag. Maar slechts de helft daarvan krijgt daarvoor een loonsupplement. Als jij in dat geval verkeert, is het toch wel de moeite om eens wat informatie in te winnen bij je afdeling van de Algemene Centrale van het ABVV.

Opvallend is ook dat meer dan 80% van de deelnemers niet blij is met zondagwerk. Bij diegenen die nooit op zondag werken is zelfs 90% tegen. Bij diegenen die al eens op zondag werken is de helft voor, de helft tegen.

Bij deze enquête was er ook een wedstrijd. De winnaars daarvan zijn Tatiana Cucinot en Carine Lapauw. Zij winnen een weekend voor twee personen in een van onze vakantiedomeinen van Floreal.