U bent hier

Actie

woensdag 28 maart 2018, 14:30

Etienne wil het anders

Ik werk bij Tripan in de betonsector. We maken deel uit van de Groep Naessens. We maken prefab elementen, vooral voor industriële gebouwen. Zwaar werk.

Er werken een 90-tal arbeiders in de fabriek. Maar bijna de helft daarvan zijn interims. Het zijn vooral Poolse arbeiders. Die worden via een Nederlands interimbureau aangeworven. Deze arbeiders worden correct betaald. Maar ze zijn voor hun logement wel afhankelijk van het interimbureau.

Ze staan dus onder grote druk. Ze zijn ver van huis en hebben een tijdelijk contract. Er wordt hen dan ook om de haverklap gevraagd overuren te doen, harder te werken, vuile werkjes op te knappen, … En ze kunnen dat moeilijk weigeren natuurlijk. Want dan wordt hun contract niet verlengd en zijn ze hun huisvesting meteen ook kwijt.

Dit is gewoon uitbuiting. Sociale dumping… En de wet laat het toe.

Ook voor de vaste arbeiders neemt de druk alsmaar toe. We zijn bezig aan een race-to-the-bottom. Er gebeuren vaker arbeidsongevallen. Want er zijn uiteraard taalproblemen. We verstaan elkaar niet altijd en dan loopt het onvermijdelijk eens mis.

Wij willen dat er meer vaste contracten komen. Dat de Poolse arbeiders gelijk behandeld worden. En dat er taalopleidingen komen. Maar waarom zou onze baas op onze eisen in gaan? De regering staat aan zijn kant. In plaats van te zorgen voor meer vaste banen, creëren ze juist nog meer flexibele jobs. De werkgevers krijgen vrij spel.

Als we willen dat dit stopt, dan moeten we ons laten horen. Allemaal! Want alleen samen kan het anders.

Maak jij je net als Etienne ook zorgen? Laat je stem horen op www.samenkanhetanders.be