U bent hier

Actualiteit

dinsdag 13 januari 2015, 10:15

Geen fusie ten koste van de rechten van de werknemers!

In 2015 zullen Lafarge en Holcim wellicht fusioneren en zodoende het grootste cementbedrijf ter wereld worden. Directie en aandeelhouders wrijven zich alvast in de handen maar voor de jobs van de werknemers heerst complete onzekerheid na de fusie.

Volgens de directie zal de fusie Lafarge-Holcim rond zijn in het eerste semester 2015. Deze nieuwe groep zal aldus marktleider worden in de cementindustrie met een omzet van € 32 miljard en een 130.000-tal werknemers.

Deze koppositie zal de directie en de aandeelhouders geen windeieren leggen. Maar deze fusie zorgt voor een grote onzekerheid bij de werknemers die volledig genegeerd werden tijdens het fusieproces. De Directie deinsde er niet voor terug om de oproep van de vakbonden voor transparantie en een sterke dialoog naast zich neer te leggen.

Tijd voor een reactie van de werknemers!

75 vakbondsleiders die de werknemers van Holcim en Lafarge in 22 landen vertegenwoordigen, zijn tijdens een mondiale vergadering van de IBB, IndustriALL, en het EFBH in november ll. overeengekomen om een wereldwijde campagne op te zetten om meer respect voor de rechten van de werknemers af te dwingen.

De aftrap werd op 15 januari ll. gegeven middels een informatieactie. In deze boodschap hebben vakbonden en werknemers uit alle uithoeken van de wereld een aantal eisen gericht aan de directie: de bescherming van de arbeidsvoorwaarden, het naleven van alle cao’s, het behoud van de sociale dialoog op wereldvlak, het raadplegen van de werknemers en hun vakbonden in het kader van het fusieproces.

Voor Katrien Van Der Helst en Robert Vertenueil, de twee verantwoordelijken van de sector, dienen de komende acties om de twee bedrijven opnieuw wakker te schudden. Katrien zegt: “Zonder de werknemers zouden ze een dergelijk financieel succes niet gekend hebben. Het is dan ook niet meer dan correct dat de rechten van de werknemers worden gerespecteerd bij deze fusie”.