U bent hier

Actualiteit

woensdag 28 oktober 2015, 9:15

Het gaat beter in de textiel

De crisis van 2008-2009 sloeg hard toe in de textielsector. 1 werknemer op 5 verloor zijn job. Maar dit jaar klaarde de hemel eindelijk op. Er is herstel, er kwamen weer jobs bij.

De crisis van 2008-2009 veroorzaakte in onze textielindustrie tal van herstructureringen, sluitingen en faillissementen. Daardoor verloren 5000 werknemers hun baan, dat is één vijfde van de tewerkstelling in de sector. Maar nu lijken de moeilijke jaren achter de rug, er is herstel ingetreden. De textiel haalt weer hetzelfde zakencijfer als voor de crisis. En voor de eerste keer sinds lang komen er jobs bij.

Hogere werkdruk

De sector is wel helemaal veranderd. Nieuwe activiteiten zoals de productie van technisch textiel nemen nu een belangrijke plaats in. Ook de tapijtenproductie, een traditionele sterkhouder van de Belgische textiel, gaat erop vooruit. Nieuwe producten en nieuwe productietechnieken maken onze textiel weer competitief. De laatste jaren stegen de winsten fors dank zij een verhoogde productiviteit.

Maar de medaille heeft ook een keerzijde. Voor de werknemers is de werkdruk ook fors gestegen. Bij oudere werknemers is dat vooral voelbaar omdat zij langer zullen moeten werken door de maatregelen waarmee de regering Michel de pensioenleeftijd verhoogt.

Sociaal fonds in evenwicht

Door de crisis raakte het sociaal fonds van de textielsector in zware moeilijkheden. De inkomsten daalden omdat de tewerkstelling afnam, en de uitgaven van het fondsen gingen omhoog omdat er zoveel faillissementen en ontslagen waren.

Het sociaal fonds bleef gespaard van een totale ineenstorting door de solidariteit van de actieve textielwerknemers die een extra bijdrage betalen. Daarnaast heeft nu ook het economisch herstel in de sector een positief effect op de financiering van het sociaal fonds. Het financieel evenwicht werd bereikt en er worden opnieuw reserves opgebouwd. Voor de Algemene Centrale ABVV is het duidelijk dat er in de toekomst opnieuw ruimte komt voor de verbetering van de sociale voordelen van actieven én inactieven in de sector.