U bent hier

Actualiteit

woensdag 27 juni 2018, 14:45

Huishoudhulpen Partena verdienen respect!

Het is haast ongezien in de sector. Toch dreigde er een staking van onbepaalde duur bij Partena Dienstencheques, waar volgens de werkgever geen geld was voor bijkomende financiële compensatie, en waar huishoudhulpen doorgaans niet gemakkelijk te organiseren zijn. Toch wist het gemeenschappelijk vakbondsfront zo zijn slag thuis te halen: een premie waarmee werknemers zich eerlijk behandeld en gewaardeerd voelen voor het harde werk.

De werkgever zei verrast te zijn toen hen in juni een stakingsaanzegging bereikte. Toch was er een sluimerend conflict over de verloning en waardering van de huishoudhulpen dat al een jaar aansleepte. Bovendien heeft de groei van het bedrijf ertoe bijgedragen dat huishoudhulpen een toenemende werkdruk ervaren, wat leidt tot meer en meer lichamelijke en psychische klachten bij het personeel, zonder dat zij hun harde arbeid goed beloond zagen. De stakingsaanzegging was dus een schot voor de boeg.

Niet tevreden met gebrek aan respect

In 2017 vond al een staking plaats onder het personeel van Partena Dienstencheques. Het overleg daarop resulteerde onder meer in de verhoging van de maaltijdcheque met 1 euro. Niet veel later verminderde de werkgever de waarde van de maaltijdcheque met 50 cent. Ondertussen werd het bedrijf Solide Forta door Partena overgenomen, en kreeg het nieuwe personeel dat overkwam een premie toegekend. Mensen die reeds jaren trouw voor Partena gewerkt hadden, kreeg dat niet.

De huishoudhulpen en hun vakbonden bij Partena waren niet tevreden met dit gebrek aan respect. Een verzoening bracht echt weinig zoden aan de dijk. Partena schermde met het argument dat er weinig geld was voor opslag, ondanks de al eerder toegekende premie aan de werknemers van Solide Forta, maar kon onder druk van de stakingsaanzegging overtuigd worden om toch toegevingen te doen.

Waardering voor het werk van huishoudhulpen

De verzoening tussen de directie en het gemeenschappelijk vakbondsfront bracht een voorstel op tot waardering voor het werk van de huishoudhulpen. Een eenmalige anciënniteitspremie die financieel haalbaar is voor het bedrijf en die de werkzekerheid niet in gevaar brengt. Daarmee kon de aangekondigde staking op het nippertje afgeblazen worden. Voor meer informatie en praktische afspraken kunnen werknemers terecht bij hun consulente of bij hun vakbondsafgevaardigde.