U bent hier

Actualiteit

woensdag 20 mei 2015, 10:15

Indexsprong - Petroleum, cement, drukkers en kappers krijgen eerste klappen

We hebben nu al vele maanden lang krachtig geprotesteerd tegen de indexsprong. De regering heeft er geen oren naar. En nu beginnen de werknemers het te voelen, vanaf mei ook in vier sectoren van de Algemene Centrale-ABVV.

Eind april keurde de federale regering een indexsprong van 2 procent goed. Met applaus van de werkgevers. Dit betekent dat de lonen “bevroren” worden tot de index met 2 procent is gestegen. Met andere woorden, het leven wordt 2 procent duurder, maar de lonen volgen niet. 

In de sectoren kennen we heel uiteenlopende systemen om de lonen te indexeren. In sommige sectoren gebeurt de indexering maandelijks, in andere sectoren driemaandelijks, of eenmaal per jaar. Nog andere sectoren hebben een zogenaamde spilindex. Dat wil zeggen dat de lonen geïndexeerd worden wanneer het indexcijfer met bijvoorbeeld 0,5 procent, 1 procent of 2 procent is gestegen.

Maar welk systeem de sector ook toepast, vroeg of laat “valt” de indexsprong. Waar je ook werkt, finaal zal je 2 procent loon inleveren.

Voor vier sectoren van de AC is het in mei al meteen raak.

Kappers en schoonheidszorgen (PC 314) 

2% (spilindex zou overschreden zijn in april)

16.000 werknemers

Grafische nijverheid (PC 130) 2 % (spilindex zou overschreden zijn in april)  8200 arbeiders
Petroleumnijverheid (PC 117) 0,18% (maandelijkse indexering)  1500 arbeiders
Cementfabrieken (PC 106.01)  0,18% (maandelijkse indexering) 1000 arbeiders

In de grafische nijverheid en bij de kappers en schoonheidszorgen zien de werknemers dus meteen 2 procent loon aan hun neus voorbijgaan. Voor de arbeiders in de petroleumnijverheid en de cementfabrieken gaat het nog ‘maar’ om 0,18 procent. Maar ook voor hen zal dat de komende maanden altijd maar oplopen, tot 2 procent. De indexsprong wordt nu echt voelbaar.

Eén voorbeeld: een drukker in de grafische nijverheid die werkt in een drieploegenstelsel verliest al snel 65 euro per maand. Op jaarbasis, met eindejaarspremie en vakantiegeld, wordt dat meer dan 900 euro.

Diefstal noemen wij dat.

indexsprong diefstal