U bent hier

Actualiteit

maandag 15 mei 2017, 11:15

Intens Rood: dossier 'Van de schoolbank'

EERSTE JOB: WAT ZIJN JE RECHTEN?

Je staat te trappelen om de schoolbanken te verlaten: klaar voor je eerste job. Ontdek hier je belangrijkste rechten tijdens je eerste jaar op de arbeidsmarkt en verneem wat het ABVV daarbij voor jou kan doen. Lees het volledige dossier en nog veel meer in ons magazine Intens Rood.

Afgestudeerd? Vind dé job!

Je droomjob krijg je niet in je schoot geworpen. Daarom schrijf je een sterke sollicitatiebrief, maak je een onweerstaanbaar cv en ga je goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek. Gelukkig sta je er niet alleen voor: de loopbaanconsulenten van het ABVV in jouw buurt helpen je op weg. Zij begeleiden je met je sollicitatie en beantwoorden al jouw loopbaanvragen. Gewoon een afspraak maken via www.vlaamsabvv.be

Wil je tips waarmee je direct aan de slag gaat? Die vind je in de sollicitatiegids van het ABVV.

Krijg een premie!

Ben je afgestudeerd als kapper of schoonheidsspecialist(e) en binnen de 6 maanden voltijds of deeltijds aan het werk in de sector? Dan heb je na 6 maanden werken recht op een premie van 150 euro. Je moet de premie zélf aanvragen bij het Fonds voor Bestaanszekerheid - sector Kappers, Fitness en schoonheidszorgen ( ).

Uitkering?

Als je geen job vindt, dan heb je na 310 dagen professionele stage recht op een uitkering. Hoeveel je krijgt, hangt af van je leeftijd en gezinssituatie.

Vraag je jeugdvakantie aan!

Een volledige vakantie krijg je alleen als je het volledige voorafgaande jaar gewerkt hebt. Maar jij zit tot juni op school, dus zou je maar een paar vakantiedagen krijgen. Daarom is er het recht op bijkomende jeugdvakantie en de uitkering die daarbij hoort.

Wil je de informatie thuis rustig doornemen? Lees onze brochure over de jeugdvakantie.

Werken en tegelijk studeren

Je hebt je diploma nog niet op zak en toch kun je niet wachten om aan slag te gaan? Dan is Duaal Leren het overwegen waard. Je leert het vak op de werkvloer en verdient ondertussen een centje. Twee dagen per week trek je naar school voor de algemene vakken.

Blijf je leven lang leren!

Ook ná de schoolbanken is het altijd handig om te blijven leren en de nieuwste technieken onder de knie krijgen. Bij Coach vzw volg je erkende, naschoolse cursussen. Bovendien krijg je een vergoeding per cursus die je daar volgt. Ontdek de opleidingen op www.coachbelgium.be en vraag aan je school of werkgever om je in te schrijven bij Coach vzw. 

Lees het volledige magazine Intens Rood op onze website.