U bent hier

Actualiteit

woensdag 24 juni 2015, 12:00

Kies voor een sterke Social-Profit

3000 vakbondsmilitanten uit de social profit trokken op vrijdag 19 juni door de straten van Brussel. Investeer in een sterke social profit!, zo luidt hun noodkreet. de besparingen in de sector schaden de kwaliteit van de zorg.

Meer en betere zorg betekenen pure winst voor onze maatschappij. Helaas zien de verschillende overheden in ons land dat anders. Het ABVV roept op om te kiezen voor de sector en wil beter sociaal overleg.

Dat sociaal overleg moet inderdaad een tandje bijsteken. Op het federaal niveau liggen er heel wat dossiers op de tafel van Minister De Block die een impact hebben op het personeel. De zorglast neemt toe terwijl er voor een aantal beroepen een schrijnend personeelstekort is. Het is onbegrijpelijk dat de regering de beslissing terugschroeft om in 2015 extra werknemers aan te werven. Dat ging gebeuren via de Sociale Maribel, een succesvol tewerkstellingsprogramma.
Ook rond de invoering van de functieclassificatie, de hertekening van de ziekenhuisfinanciering en de erkenning van bepaalde functies is het nog altijd wachten op een eerste signaal van de minister.

De besparingen van de Vlaamse regering in de welzijnssector, en socio-culturele sector en de maatwerkbedrijven worden ondertussen duidelijker zichtbaar. Onder meer voor de welzijnssector wordt dat bijzonder pijnlijk. De vraag naar welzijnsdiensten groeit en de werknemers zitten nu al op hun tandvlees. Besnoeiingen moeten een halt toegeroepen worden.

Besparen op zorg getuigt niet van toekomstvisie. Investeren wel. Dat is de boodschap die het ABVV aan de verschillende ministers heeft gebracht. Er is sociaal overleg nodig. Het ABVV warmt zich alvast op om de komende jaren nieuwe sociale akkoorden af te sluiten voor de federale en de Vlaamse social profit.

Foto's van de actie