U bent hier

Internationaal

woensdag 12 februari 2014, 16:00

Kleding - Protest tegen Cambodjaans geweld

In Cambodja werd begin dit jaar een vakbondsactie van werknemers uit de kledingindustrie bloedig onderdrukt. Er vielen vijf doden en ettelijke gewonden. En 23 betogers waaronder een aantal vakbondsleiders werden gearresteerd. Op 11 februari moesten ze voor de rechter verschijnen. De dag ervoor werd er wereldwijd geprotesteerd, ook in Brussel.

In Cambodja verdienen werknemers in de kledingindustrie veel te weinig. Hun minimumloon moet van 80 naar 160 dollar stijgen om van te kunnen leven. De acties daarvoor werden beantwoord met bloedige repressie.

Eerlijke minimumlonen

Overal in de wereld en dus ook in Brussel werden protestacties op touw gezet om de Cambodjaanse regering onder druk te zetten. De gearresteerde activisten moeten vrijgelaten worden, de vakbondsrechten moeten gerespecteerd worden, en er moet een waardig en leefbaar loon komen voor de werknemers. Ook grote merken als H&M, Adidas, C&A, Gap, Esprit die in Cambodja kledingstukken laten maken roepen de Cambodjaanse overheid op het geweld te stoppen en eerlijke minimumlonen in te voeren.

Ambassade zwijgt

Het protest werd georganiseerd door het Internationaal Vakverbond (IVV) en de internationale vakbondsfederaties IndustriaALL en UNI, en ook door de internationale Schone Klerencampagne. In Brussel werd op 10 februari actie gevoerd voor de Cambodjaanse ambassade. Vakbonden en ngo’s namen eraan deel. Voor het ABVV werd het woord genomen door Dominique Meyfroot, federaal secretaris van de Algemene Centrale.

Maar de Cambodjaanse ambassade hield de deuren zorgvuldig gesloten. Dat zal niet helpen om de zaak in de doofpot te steken. De wantoestanden in Cambodja doen zich ook voor in omringende Aziatische landen. Onze vakbond zegt zijn volle medewerking toe om daar een einde aan te stellen.