U bent hier

Internationaal

dinsdag 30 januari 2018, 14:45

LafargeHolcim moet raamovereenkomst ondertekenen

LafargeHolcim zet een stap terug op het vlak van gezondheid en veiligheid. Het multinationale bouwmaterialenbedrijf beloofde eerder de wereldwijde raamovereenkomst rond het ontwikkelen van correcte arbeidsverhoudingen in het bedrijf te ratificeren. Maar nu kondigt LafargeHolcim aan dat het "de noodzaak van een dergelijke mondiale raamovereenkomst gaat herbekijken”.  Een echte belediging voor de arbeiders.

Een verandering van bedrijfsstrategie na de komst van de nieuwe CEO, die stelt dat de huidige interne regelingen voldoen aan de vereisten van het bedrijf. Hiermee rechtvaardigt LafargeHolcim zijn weigering om de wereldwijde raamovereenkomst te ondertekenen, terwijl het bedrijf zich daar eerder toe had verplicht. Een schande vinden de vakbonden, aangezien het bedrijf heel slecht blijft presteren op het gebied van gezondheid en veiligheid.

De cementindustrie is een bijzonder gevaarlijke sector. Toch verwaarloost LafargeHolcim de preventie van ongevallen en gezondheidsproblemen door het overmatig gebruik van onderaanneming en de weigering van het management om iets te doen aan de slechte arbeidsomstandigheden.

"De vakbonden staan klaar om de multinational te helpen mits het bedrijf bereid is om zijn politiek van uitbuiting en de arbeidspraktijken te veranderen." zei Ambet Yuson, secretaris generaal van BWI. Maar de houding van LafargeHolcim gaat duidelijk niet in deze richting.

Industriall Global Union en IBH (Internationale Bouw en Houtarbeiders) en de Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders (EFBH), waarvan de Algemene Centrale – ABVV lid is, hebben hun verontwaardiging uitgedrukt. Dit besluit om de overeenkomst over het opbouwen van een sociale dialoog te verbreken, tast verder de geloofwaardigheid van het bedrijf aan.

De internationale vakbonden roepen LafargeHolcim dan ook op om terug te keren naar de sociale dialoog en snel de wereldwijde raamovereenkomst te ondertekenen.

Meer info op de website van IndustriALL Global Union (in het Engels).