U bent hier

Actualiteit

donderdag 25 oktober 2018, 15:45

"Lock-out uit winstbejag"

Al drie maanden worden ze buitengesloten, 35 werknemers van Imerys talc America die geweigerd hadden om een nieuw contract met slechtere voorwaarden te aanvaarden. Om druk te zetten, ging de directie van hun vestiging over tot een lock-out. IndustriAll, de wereldwijde vakbondsfederatie waartoe ook onze Centrale behoort, roept op tot solidariteit met de getroffenen.

35 leden van de vakbondsafdeling Boilermakers Local D239 in het stadje Three Forks, te Montana (VS), worden sinds 2 augustus buitengesloten uit de lokale vestiging van de Franse multinational Imerys talc, nadat ze het voorstel tot een nieuw contract van hun bedrijf hebben geweigerd. Een contract dat het mes wou zetten in hun voordelen en arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf wil onder meer de huidige pensioenplannen uithollen.

“We werden buitengesloten omwille van het winstbejag van het bedrijf”, getuigt vakbondsafgevaardigde Randy Tocci, die er 38 jaar lang gewerkt heeft. “Zo simpel is het.” Tocci weet dat de vakbond reeds in 2011 de eerste problemen ondervond met het management, toen Imerys onder meer de groep Luzenac overnam, een dochter van de mijngigant Rio Tinto.

Sinds mei tracht het International Brotherhood of Boilermakers, een vakbond lid van de federatie IndustriAll, tot een akkoord te komen met Imerys Talc America, eigenaar van de vestiging. Zonder resultaat, hoewel de vestiging in kwestie voor miljoenen dollars winst boekt. Imerys bezit momenteel 270 industriële sites in 50 landen wereldwijd, en het stelt er 18.300 werknemers tewerk.

Website van de buitengesloten werknemers:  www.wewanttowork.org

Foto:  https://www.facebook.com/Boilermakers.Union/