U bent hier

Actualiteit

maandag 16 december 2013, 13:30

Neuskanker bij houtarbeiders wordt opgespoord

Werken in de houtindustrie is niet zonder gezondheidsrisico. Houtstof verhoogt de kans op neuskanker. Elk jaar worden er in ons land een honderdtal neuskankers vastgesteld en daar zijn veel houtbewerkers bij. Daarom heeft het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ) een campagne op touw gezet speciaal voor werknemers die al 20 jaar in de houtsector werken of er gewerkt hebben.

Het is de bedoeling neuskanker vroegtijdig op te sporen bij oudere en ook gewezen houtbewerkers, want op die manier is de kans op genezing veel groter. Wie lang blootgesteld werd aan houtstof loopt meer risico om te ziekte te krijgen. Werknemers die in dat geval verkeren kunnen zich nu kosteloos laten onderzoeken.

20 jaar actief in het hout ?

Over het algemeen komt neuskanker alleen voor bij mensen die al minstens 20 jaar in de houtsector actief zijn. Daarom richt de campagne van het FBZ zich tot twee groepen. Enerzijds, de mensen die er nog werken, en dat al 20 jaar of langer. Anderzijds, de mensen van 55 jaar of ouder die niet meer in de houtsector werken maar dat wel meer dan 20 jaar lang deden. Alle voorwaarden voor een kosteloos medisch onderzoek staan op de website van het FBZ.

Alarmsignalen

Er zijn een aantal signalen die je echt ernstig moet nemen. Een verstopte neus aan één kant bijvoorbeeld, zonder duidelijke redenen en langer dan twee weken. Of neusbloedingen zonder dat je je ergens aan gestoten hebt. Minder reuk of geen reuk meer. En ook, bloed in je zakdoek als je je neus snuit. Dergelijke symptomen zijn op zich niet zorgwekkend, maar mensen die lang in de houtsector hebben gewerkt moeten ze wel ernstig nemen. Zij moeten op veilig spelen en de huisarts of een specialist neus-keel-oor (NKO) raadplegen. Hoe sneller de ziekte wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing.

Is dit voor jou belangrijk ?

Je vindt alle nuttige informatie op de website va het FBZ :

voor de ex-houtbewerkers

voor de houtbewerkers

Je kunt ook telefoneren op het nummer 02 226 62 03. Of een mail sturen naar houtstof@fbz.fgov.be.

Maar ook in de kantoren van de Algemene Centrale van het ABVV kan men je helpen.