U bent hier

Internationaal

donderdag 6 september 2018, 14:00

Ontslagen Australische onderhoudswerkers al 440 dagen in actie

Zo’n 230 Australische onderhoudswerkers die hun job verloren bij oliemaatschappij Esso (ExxonMobil) voeren al meer dan een jaar non-stop actie. Ze krijgen de steun van vakbonden in binnen- en buitenland.  

Het terugeisen van hun job en van hun oude arbeids- en loonvoorwaarden, vormt de inzet van een aanhoudend dispuut tussen 230 ontslagen arbeiders met de bedrijven Esso en UGL. Om kosten te besparen werd in 2017 het mes gezet in de voorwaarden van tal van onderhoudswerkers op de Esso-site voor gasverwerking te Longford in Australië. Een aanbesteding van de oliemaatschappij zette onderaannemer UGL ertoe aan om tegen een goedkopere prijs in het machine-onderhoud te voorzien.

Steun van sympathisanten

De betrokken arbeiders moesten kiezen tussen werken aan aanzienlijk lagere voorwaarden bij UGL… of hun job verliezen. De meeste arbeiders gingen niet op het voorstel in en blijven sindsdien campagne voeren met de steun en bijdrages van diverse sympathisanten, verenigingen en vakbonden in binnen- en buitenland, waaronder de Algemene Centrale – ABVV.

Wij stellen vast dat Esso naar slechte gewoonte blijft handelen en dat de geschiedenis zich herhaalt. Weet u nog hoe zeventien Belgische chauffeurs de strijd aangingen tegen het bedrijf, voor maar liefst 23 jaar!?