U bent hier

Internationaal

dinsdag 25 september 2018, 13:30

Ontslagen Turkse arbeiders trekken naar Genève en Parijs

In Turkije werden eerder dit jaar 132 arbeiders van de Flormar cosmetica fabriek, een dochteronderneming van Yves Rocher- ontslagen omdat ze lid waren van de vakbond Petrol-Is. Zij trekken nu naar de Internationale Arbeidersorganisatie in Genève en naar het hoofdkwartier van Yves Rocher in Parijs. Ondertussen lanceert IndustriALL ook een internationale petitie. 

Petrol-Is kreeg in april een erkenning van de Turkse overheid. Onmiddellijk daarop ontsloeg Flormar 18 vakbondsleden. Ondertussen is het aantal ontslagen opgelopen tot 132. Dit gaat niet alleen in tegen het Turkse recht maar ook tegen internationale conventies over vrijheid van vereniging. Daarom trok de vakbond deze week naar de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève. 

Een delegatie trok ook naar Parijs. Flormar is grotendeels in handen van Franse cosmeticareus Yves Rocher. Maar Yves Rocher weigert om de verantwoordelijkheid te nemen voor de acties van haar dochtermaatschappij. 

Geen vakbonden

Een ontslagen werkneemster getuigt op de website van IndustriALL: 'Ik sloot me aan bij de vakbond omdat ik maar net het minimumloon krijg. Nadat de eerste werknemers ontslagen werden, betuigden we na onze shift onze solidariteit. Volgens het management namen we zo deel aan een verboden actie en we werden op staande voet ontslagen'. Volgens een andere werkneemster herhaalde het management meermaals dat ze nooit geen vakbonden zouden accepteren. Ondertussen hebben de werknemers -vooral vrouwen- geen inkomen meer. 

IndustriALL vraagt dat de ontslagen werknemers terug in dienst genomen worden, dat de vakbond erkend wordt en het recht op vrije vereniging gerespecteerd. 

Onderteken hier de petitie (in het Frans)

IndustriALL roept ook op om deze flyer uit te printen (Frans/Engels) en af te geven in een winkel van Yves Rocher in je buurt.