U bent hier

Actualiteit

woensdag 14 februari 2018, 9:45

Staking bij leerlooierij Masure uit Estaimpuis

Het personeel van Masure, een leerlooierij uit Estaimbourg (Estaimpuis) in de provincie Henegouwen, heeft sinds dinsdagmorgen 13 februari het werk neergelegd naar aanleiding van het ontslag door de directie van een arbeider. Aangezien de situatie sindsdien niet is veranderd, hebben de vakbonden in gemeenschappelijk front besloten hun actie voort te zetten op woensdag.

 Masure stelt momenteel 110 arbeiders en 20 bedienden tewerk. Het bedrijf werd in 1873 gesticht en situeert zich binnen de traditie van het plantaardige leer. “We hebben de directie van de onderneming dinsdag ontmoet”, getuigt Frédéric Glorieux, de secretaris bij de Algemene Centrale-ABVV Wallonië-Picardië, op dinsdagnamiddag aan het gemeenschappelijk front FGTB-CSC BIE. “Aan het ontslag van de betrokken arbeider blijft de directie echter vasthouden. Er werd geen oplossing aangeboden, noch dialoog. Als gevolg van deze stelling van de directie, hebben vakbonden en personeel samen besloten de staking verder te zetten vanaf woensdag 4 u.”

“De directie heeft duidelijk haar intentie laten verstaan om de arbeider te ontslaan die vorige week vrijdag een ongeval heeft voorgehad met een vorkheftruck, waarbij materiële schade werd opgelopen. De meerderheid van de werknemers en de vakbondsvertegenwoordigers verzetten zich echter tegen het ontslag. Wij eisen dat de arbeider, die reeds 19 jaar in dienst is bij de onderneming, zijn loopbaan kan verderzetten in de leerlooierij. Bovendien eisen de werknemers sinds geruime tijd een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tenslotte blijken van de 14 vorkheftrucks er 6 tussen te zitten die defect of niet langer veilig zijn. Moet daarom deze arbeider op straat gezet worden, of is het aan de directie om de gepaste maatregelen te nemen om aan de arbeiders betrouwbare werkinstrumenten te garanderen? Wat ook de aansprakelijkheid van de arbeider in dit ongeval moge zijn, het personeel wenst te kunnen werken in veilige omstandigheden. Er zijn al investeringen geweest in dit bedrijf, maar op geen enkel moment is het welzijn van de werknemers erop verbeterd”, getuigt het gemeenschappelijk vakbondsfront.

 Het ontslag van de arbeider is dus de druppel die de emmer deed overlopen. De directie eist van de werknemers dat ze productief en rendabel zijn, maar daarbij vergeten ze dat het hun plicht is elke arbeider ten minste het minimum te garanderen om in hun welzijn, veiligheid en hygiëne te voorzien. Niet alleen vandaag maar sinds enkele jaren wordt dit minimum niet meer voorzien aan de arbeiders. Wat moet men anders denken van de opmerking van de arbeidsgeneesheer dat zij de leerlooierij nog nooit in zo'n vuile staat heeft gezien?

De arbeiders roepen de directie een halt toe. Vandaag moet de directie een stap zetten in de richting van de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Er zijn in het verleden reeds veel beloftes gemaakt, maar de effecten ervan moet men nog ondervinden. Het personeel van Masure en hun vakbondsvertegenwoordigers vragen de directie om af te zien van hun intentie om te ontslaan. We eisen allen dat deze arbeider, met 19 jaar ervaring in het bedrijf, zijn carrière er kan blijven verderzetten. Onder deze voorwaarden kan naar een oplossing gezocht worden en zal het werk weer hervat kunnen worden bij Masure.

Lees hier het persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront (in het Frans)