U bent hier

Internationaal

woensdag 3 mei 2017, 14:15

Stop de medeplichtigheid van Europa aan de Israëlische schendingen van het internationaal recht

Het wordt tijd dat de Europese medeplichtigheid aan de Israëlische schendingen van het internationaal recht stopt. Dat stelt het Europese Vakbondsinitiatief voor Rechtvaardigheid in Palestina.  

Een gecoördineerde actie dringt zich dan ook op. In de week van de eerste mei verspreid het initiatief een pamflet en lanceert het een oproep aan Europese vakbonden om dit pamflet te drukken, te verdelen, én te delen op sociale media en websites. 

Het Europese Vakbondsinitiatief voor Rechtvaardigheid in Palestina, dat 31 vakbonden met meer dan 3 miljoen leden vertegenwoordigt, toont in het pamflet aan hoe Europa medeplichtig is. 

Zo heeft de EU Israël niet ter verantwoording geroepen voor zware schendingen van het internationaal recht. Daarnaast is Europa ook de grootste markt voor Israëlische producten: 30 procent van de Israëlische uitvoer gaat naar de EU. En Europa voorziet Israël ook van politieke, economische en militaire steun.

Wat kunnen vakbonden doen? 

Het pamflet roept alle Europese vakbonden dan ook op om lid te worden van het initiatief en: 

-een resolutie goed te keuren die oproept om de medeplichtigheid van de EU te beëindigen en het Associatieverdrag tussen de EU en Israël op te schorten

-een duidelijk standpunt te eisen van de Europese vakbeweging tegen de Europese medeplichtigheid

-en een oproep te lanceren om producten uit de illegale Israëlische nederzettingen te verbieden en bedrijven ter verantwoording te roepen 

Je kan het volledige pamflet hier downloaden

Klik hier voor een uitgebreid verslag van het seminarie over dit onderwerp dat in november 2016 in Brussel plaatsvondt.