U bent hier

Actualiteit

woensdag 31 mei 2017, 10:30

Uitspraken ISS zorgen voor onrust in schoonmaak

Op 14 mei besliste een speciale ministerraad over veiligheid en justitie om personeel in gevoelige sectoren, zoals het openbaar vervoer en risicovolle industriebedrijven,  te laten screenen door de staatsveiligheid. Kris Cloots, CEO van schoonmaakbedrijf ISS sprong meteen op de kar en verklaarde dat ook de schoonmaaksector deel wil uitmaken van zo’n screening. Een spijtige demarche die voor heel wat onrust zorgt in de sector.

Veiligheid moet een absolute prioriteit zijn. In het huidige klimaat is het begrijpelijk dat men in bepaalde gevoelige sectoren wil weten wie er in een gebouw aan het werk is. Maar dit mag niet leiden tot een ongecontroleerde heksenjacht.

“Of er controles nodig zijn in de schoonmaak, in welke gevallen en op basis van welke criteria: dit moet besproken worden in het paritair comité,  tussen de federatie van schoonmaakbedrijven en de vakbonden. En zeker niet door één bedrijf in de media”, aldus Eric Neuprez federaal secretaris van de Algemene Centrale - ABVV.

Diversiteit

De schoonmaak is een sector met een grote diversiteit. Mensen die vaak moeilijk aan een job raken, vaak ook met een andere culturele achtergrond. De schoonmaaksector geeft hen de kans om aan het werk te gaan en zich zo te integreren.

Neuprez: “Op dit moment wordt regelmatig al een attest van goed gedrag en zeden gevraagd. Dat moet voor ons de referentie blijven.  Het is duidelijk dat ISS pleit voor een screening die veel verder gaat. Maar wat houdt dat in? De staatsveiligheid kan familiebanden tot 2de of 3de graad napluizen, allerlei elementen van iemands privéleven bovenhalen. Stel je maar eens voor dat jij niet meer aan het werk raakt omwille van een misstap van een verre neef… Die angst leeft bij onze arbeiders.”

Geen angst creëren

Onze samenleving wordt niet veiliger door angst te creëren, bij cliënten, bij bedrijven. “Onze arbeiders hebben hun waardigheid en wij accepteren niet dat men er op voorhand al vanuit gaat dat zij een gevaar kunnen vormen, omwille van hun afkomst of wat dan ook”.

Het lijkt er sterk op dat ISS vooral uit is op publiciteit en op deze manier de indruk wil wekken dat zij voor meer veiligheid staan dan hun concurrenten. Schokkend is ook dat Cloots aangeeft desnoods mee te willen betalen voor de screening. Middelen die hij blijkbaar niet wil investeren in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de duizenden werknemers die zijn bedrijf mee groot maken.