U bent hier

Persbericht

dinsdag 14 februari 2017, 10:15

Vacatures dienstencheques raken moeilijk ingevuld door lage lonen en zwaar werk

Naar aanleiding van een artikel in de Gazet Van Antwerpen (7 februari  2017) hield de Algemene Centrale – ABVV een enquête bij zijn leden in de dienstenchequesector. Het artikel stelde dat schoonmaker een knelpuntberoep is, voornamelijk omwille van het imagoprobleem van de sector. Issam Benali, federaal secretaris bevoegd voor de dienstenchequesector: “ Uit ons onderzoek blijkt dat het imago van de sector een rol speelt, maar dat in de eerste plaats de lage lonen en het fysiek zware werk de job onaantrekkelijk maken.“

Het artikel in de Gazet Van Antwerpen baseert zich op cijfers van de VDAB. Daaruit blijkt dat in de provincie Antwerpen in 2016 schoonmaker bij mensen thuis veruit het grootste knelpuntberoep was, met maar liefst 2894 openstaande vacatures. Volgens het dienstenchequebedrijf Plus Home Services zou dat vooral te maken hebben met het slechte imago van het beroep.

De Algemene Centrale – ABVV organiseerde daarop een online enquête om te peilen naar de mening van de dienstenchequewerknemers zelf. We ontvingen 1237 reacties. En daaruit blijkt dat 71% van de respondenten aangeeft dat de lage lonen een probleem zijn en 65% haalt het fysiek zware werk aan. Het imagoprobleem van de sector wordt slechts door 15% van de respondenten als probleem aangehaald.

Issam Benali, federaal secretaris: “De dienstenchequewerknemers zelf geven aan dat de lage lonen en het fysiek zware werk de job onaantrekkelijk maken. Dat hoeft ook niet te verbazen want het bruto-uurloon bedraagt slechts 10,49 euro en er wordt heel veel deeltijds gewerkt.”

De Algemene Centrale – ABVV wil de echte problemen van de sector aanpakken. Waardige lonen en werkbare jobs zullen dus zeker belangrijke elementen worden tijdens de sectorale onderhandelingen met de werkgevers die binnenkort worden opgestart.