U bent hier

Actualiteit

dinsdag 26 juni 2018, 15:45

Voor de rode duivels supporteren op je werk? Laat je niet té veel gaan!

Nu de Rode Duivels zich geplaatst hebben voor de volgende ronde, bereikt het enthousiasme bij de supporters stilaan zijn hoogtepunt. Het feest voor de kwartfinales is in volle voorbereiding in de verschillende delen van het land. Maar voor wie moet werken tijdens de match valt er weinig te feesten. Toch is niets verloren: Alles hangt af van de fairplay van je werkgever.

Mag ik mij met mijn collega’s in de vergaderzaal installeren om de match te bekijken?

Sommige bedrijven passen zich aan het voetbalfeest aan, en stellen zich soepel op zodat de werknemers de match kunnen volgen. Maar informeer zeker bij je werkgever of zoiets mogelijk is voordat je initiatief neemt. Zorg dat je op de hoogte bent van de regelgeving hieromtrent in je bedrijf.

Sommigen zullen in de verleiding komen om de match discreet op hun smartphone te volgen. Maar ook dat is niet noodzakelijk toegelaten. Tenzij de werkgever anders beslist mag je geen werktools gebruiken om een volledige match te bekijken.

Het arbeidsreglement kan ook vermelden dat internet enkel voor privédoeleinden gebruikt kan worden tijdens de pauzes. Vergeet ook niet dat de werkgever het privé gebruik van internet in het bedrijf kan controleren. Als de werkgever niet zwicht voor je vragen kan je de wedstrijd altijd nog op ouderwetse wijze volgen: via de radio.

Kan ik van de werkgever eisen dat ik verlof krijg tijdens de match?

Helaas kan je niet eisen dat je vrij krijgt tijdens de match. Een wijziging in je werkuren kan enkel verkregen worden in overleg met je werkgever.

Sommige werknemers zullen een vrije dag of een compensatiedag kunnen nemen. Een andere mogelijkheid kan zijn om - mits toestemming - werkuren te verschuiven en bijvoorbeeld vroeger te starten zodat je ’s avonds eerder kan vertrekken.

Kan ik mijn supporterskostuum aantrekken op het werk?

Een masker, hoorntjes, een pruik, sjaal of vlag… supporteren is nog leuker met al deze attributen. In principe verhindert niets dat je hiermee op je werk verschijnt. De wet stelt enkel regels betreffende werkkleding op vlak van veiligheid en hygiëne. Als de risicoanalyse van de preventieadviseur dus concludeert dat het voor de veiligheid nodig is om werkkledij te dragen, dan zal je rode duivelskledij in de vestiaire moeten blijven.

Hetzelfde geldt wanneer het arbeidsreglement aan bepaalde categorieën van werknemers kledingvoorschriften oplegt, omdat ze frequent contact hebben met klanten bijvoorbeeld.

Mag ik de champagne bovenhalen als we winnen?

Alles hangt af van de politiek ten aanzien van alcoholgebruik in je onderneming. Ofwel hanteert je werkgever een nultolerantiebeleid voor het gebruik van alcohol op de werkvloer, ofwel tolereert hij dit bij bepaalde gelegenheden zoals feestelijke momenten gelieerd aan het bedrijf.

Is je werkgever geen fan van de wereldbeker voetbal of laat het hem koud?

Aarzel niet om de voordelen te benadrukken. Samen een match bekijken versterkt zeker de groepsgeest en de goede sfeer onder collega’s. Er zijn ook werkgevers die speciaal een lokaal voorzien waar de matchen van de rode duivels worden uitgezonden. Zo grijpt men voetbal aan om de relatie met de werknemers te versterken en allemaal samen voor hetzelfde doel te gaan.