U bent hier

Actualiteit

woensdag 18 oktober 2017, 9:45

Week van de uitzendkracht - Gelijk loon voor gelijk werk

Pralines voor kerstmis, een huwelijkscadeau, maar ook een hospitalisatieverzekering of maaltijdcheques… Ziehier enkele van de voordelen waarvan de vaste werknemers van een bedrijf kunnen profiteren, maar die uitzendkrachten al te vaak aan zich voorbij zien gaan.

In het kader van de actieweek voor de rechten van de uitzendkracht wou het ABVV concreet becijferen hoeveel geld je als uitzendkracht precies verliest, en eisen we dat er een einde komt aan deze onrechtvaardigheid. Daarvoor vroegen we aan meer dan 500 delegees om de voordelen die in hun bedrijf toegekend worden op te lijsten, en om aan te geven of uitzendkrachten deze voordelen ook ontvangen. De resultaten zijn veelzeggend: in extreme gevallen verliezen uitzendkrachten tot € 91 per week aan voordelen. Oftewel € 364 per maand.

Alle info over uitzendarbeid vind je op onze website: rechtenuitzendkracht.be

Download het pamflet van de actieweek

Enkele getuigenissen

“Ik werk al enkele maanden als uitzendkracht en ik heb nog nooit maaltijdcheques ontvangen terwijl de vaste werknemers er wel krijgen. Het gaat maar om € 3,75 per gewerkte dag, maar het blijft oneerlijk.”

“Alle voordelen zoals geschenkjes en kortingen in het bedrijfswinkeltje zijn voorbehouden aan de vaste werknemers net zoals de productiviteitspremie.”

“Mijn collega’s met een vast contract konden zich gratis laten inenten tegen de griep. Ik niet …”