U bent hier

Actualiteit

donderdag 20 september 2018, 11:15

Werken tot 67 ...de werkgeversfederaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen !

De regering maakt het einde van onze loopbaan steeds ondraaglijker. De pensioenleeftijd verhoogd tot 67 jaar, SWT steeds minder toegankelijk, tijdskrediet vergrendeld en geen enkele garantie meer in het dossier over zwaar werk…. Daarom hebben we een bezoek gebracht aan drie werkgeversfederaties. Met de vraag om eerlijk toe te geven dat werken tot 67 jaar in hun sector niet mogelijk is.

Een honderdtal militanten van de Algemene Centrale trokken naar Fedustria (textiel, hout en stoffering), de Confederatie Bouw en de Belgische Petroleum Federatie. Ze vroegen hen een charter te ondertekenen. Dat verbindt hen ertoe om op de raad van bestuur van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) te pleiten voor fatsoenlijke pensioenen, voor een wettelijke pensioenleeftijd op 65 jaar en voor een lijst met objectieve criteria van zwaar werk, in plaats van een lijst met zware beroepen.

De ontmoetingen waren constructief, de federaties gingen akkoord met veel punten. Spijtig genoeg ondertekende geen enkele ons charter. Wij wachten nu op de stappen die zij ondernemen naar het VBO.

Hoe dan ook: de slachtoffers van al deze maatregelen zijn de werknemers en naar hen moeten we dan ook luisteren. Zij maken duidelijk waarom werken tot 67 een utopie is.

Mickaël - schoonmaak

Het tot op hoge leeftijd volhouden? In de schoonmaak is dat echt niet mogelijk. Wij moeten ladders beklimmen, buiten werken in alle weersomstandigheden ... dat houden we niet vol. De enige oplossing zou zijn om het ritme wat te verlagen, maar het tegenovergestelde gebeurt: men vraagt ons voortdurend om meer te doen in minder tijd.

Fabian - bewaking

Zie je ons bewakers op 67-jarige leeftijd al achter een jonge gast aanrennen? Dat is echt niet mogelijk. Bovendien wordt in onze sector ook veel flexibiliteit gevraagd en dagen van wel 12 uur. Dat weegt ook op ons, om nog maar te zwijgen van de stress op sommige posten.

Robert – papierverwerking

Bij ons stapelen de moeilijke omstandigheden zich op: we werken in drie ploegen, met veel lawaai en de geur van inkt. Tot 67 werken is niet te doen en uiteindelijk zal de ziekteverzekering daar de kosten van moeten betalen. Ik zou aan de ministers willen voorstellen om eens bij ons te komen werken, dan zullen ze snel begrijpen dat het niet kan. Maar dat willen ze natuurlijk niet horen. Het is dus tijd om in actie te schieten.

Isabelle – ETA

Van de beschutte werkplaatsen blijft al niet veel meer over, buiten de naam. Men doet ons werken zoals andere werknemers, aan een hels ritme maar wel tegen lagere lonen en mindere werkomstandigheden. Aan dat ritme houden wij het echt niet vol tot 67 jaar. Vanaf 50 jaar zijn velen van ons al compleet uitgeblust. Wij gaan ons pensioen gewoon niet halen.

Claude -  Bouwsector

Metselaars, die hebben een zwaar beroep! We werken de hele tijd voorovergebogen, met zware gewichten, … dat is belastend. Weinig collega’s blijven dit volhouden tot 60 jaar. SWT vanaf 58 liet de mensen binnen de bouwsector nog toe om vroeger te vertrekken. Er zijn er maar weinig die bleven doorwerken na die leeftijd. Maar werken tot 67 jaar, dat is gewoonweg niet te geloven.