U bent hier

Actualiteit

maandag 26 januari 2015, 14:30

Zijn uw werkkleren schone kleren?

Onder de titel 'Sweatshop. Deadly Fashion' circuleert er een video op het net die de 'reis' vastlegt van drie jonge fashionista's naar Cambodja. Ze vertrokken vol verwachtingen naar dit land, maar hun vreugde was van korte duur. Toen ze ontdekten in wat voor omstandigheden de arbeiders hun kleren maakten in de textielateliers waren ze zo onthutst dat ze in tranen uitbarstten.

Deze video benadrukt eens te meer de noodzaak om de bevolking te sensibiliseren voor de erbarmelijke omstandigheden waarin deze textielarbeiders moeten werken. We willen geen herhaling van de ergste ramp in de kledingindustrie, m.n. de instorting van de Rana Plaza waarbij 1138 mensen omkwamen. Daarom werd de "Schone Kleren Campagne" opgezet.

En in uw bedrijf?

Deze campagne richt zich nu op de bedrijven die werkkleding produceren. Sommige producenten houden zich aan de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie. De Belgische leveranciers echter bengelen achteraan.

Dit is de aanzet geweest voor de Algemene Centrale - ABVV om onlangs een studiedag " Schone Kleren op het Werk" te organiseren voor de afgevaardigden uit de confectie- en wasserijbedrijven. Zij moeten hun werkgevers aansporen garant te staan voor de oorsprong van de werkkleding die ze commercialiseren.

Deze campagne " Schone Kleren op het Werk" is ook een zaak van de CPBW-afgevaardigden ongeacht de sector. Via druk op de Belgische bedrijven en door voorrang te geven aan die producenten die degelijke loonsvoorwaarden toepassen kunnen we wereldwijd het dagelijks leven van duizenden uitgebuite textielarbeiders verbeteren. Reageren is een must!