U bent hier

Actualiteit

dinsdag 12 december 2017, 13:30

Dienstencheques - Oneerlijke concurrentie?

Soms gebeurt het als een dienstenchequewerknemer van bedrijf verandert, dat de klant mee verandert van dienstenchequebedrijf. Om dit tegen te gaan nemen sommige dienstenchequebedrijven in de arbeidsovereenkomsten een artikel op dat een boete oplegt aan de werknemer omwille van oneerlijke concurrentie. Maar dergelijke bepalingen zijn in de meeste gevallen niet wettig.

Nu de explosieve groei in het dienstenchequesysteem wat gaan liggen is, heerst er heel wat concurrentie tussen de dienstenchequebedrijven. Ze zijn allemaal op zoek naar nieuwe klanten en vooral naar gemotiveerde werknemers.

Klanten afsnoepen

Om er voor te zorgen dat andere dienstenchequebedrijven geen werknemers, en hun bijhorende klanten, afsnoepen nemen een aantal bedrijven een extra artikel op in de arbeidsovereenkomst. Dat artikel legt een boete op (tot soms € 1000) aan de werknemer als die zou veranderen van werkgever of zijn eigen dienstenchequebedrijf zou oprichten en daarbij klanten zou meenemen.

De bedrijven verwijzen daarbij naar de wetgeving rond oneerlijke concurrentie. De studiedienst van de Algemene Centrale – ABVV nam die wetgeving eens onder de loep en komt tot het besluit dat in veel gevallen de bedrijven deze schadevergoeding niet kunnen afdwingen.

Slecht daglicht

Enkel als het bedrijf kan aantonen dat de werknemer gebruik heeft gemaakt van vertrouwelijke informatie of zijn ex-werkgever in een slecht daglicht heeft gesteld kan er sprake zijn van oneerlijke concurrentie. Dus wanneer klanten zelf ‘mee willen veranderen’ van dienstenchequebedrijf met hun dienstenchequewerknemer,  dan is er geen sprake van oneerlijke concurrentie.

De bedrijven nemen deze clausule dus vooral op in de arbeidsovereenkomst om de werknemer schrik aan te jagen. Wil je van werkgever veranderen? En staat er zo een clausule in je arbeidsovereenkomst? Neem dan zeker contact op met het ABVV. Zodat we je kunnen bijstaan bij wat mag en wat niet.