U bent hier

Word lid van de Algemene Centrale van het ABVV

Zorgen voor goede jobs, goede loon- en arbeidsvoorwaarden, een goede sociale zekerheid, daarvoor word je lid van de Algemene Centrale van het ABVV.

430.000 arbeidsters en arbeiders zijn nu al aangesloten. Ze werken in de bouw, de chemie, de industrie, de textiel, de diensten en de social profit.

Heb hij ook een beroep in een van die sectoren, dan hoor je er ook bij.

Wat krijg je als lid van de Algemene Centrale van het ABVV?

• Een vlotte dienstverlening voor de betaling van allerlei premies en vergoedingen van jouw beroepssector. Dat gaat bijvoorbeeld over de eindejaarspremie, of over een bijkomende vergoeding bij werkloosheid of ziekte.

• Alle nodige bijstand en uitbetalingen als je zonder job valt of als je te maken krijgt met economische werkloosheid.

• Een syndicale premie die je lidmaatschapsbijdrage grotendeels terugbetaalt. Op enkele uitzonderingen na wordt die premie in alle sectoren betaald.

• Een stakersvergoeding wanneer je bij een conflict het werk neerlegt.

• Rechtsbijstand wanneer je verdedigd moet worden voor de arbeidsrechtbank.

• Informatie over je sector, over je loon- en arbeidsvoorwaarden, over de rechten en de belangen van alle werknemers. Dat gebeurt met tijdschriften, brochures, elektronische nieuwsbrieven, een website, en ook via de sociale media.

• En niet te vergeten, 25% korting voor al je vakanties, op de kamers, de appartementen en de kampeerplaatsen van Floreal Club.

Aansluitingsdocument

Wat doet de vakbondsafgevaardigde voor jou?

De vakbondsafgevaardigde van de Algemene Centrale van het ABVV verdedigt jouw belangen en die van je collega’s in je bedrijf.

Hij of zij onderhandelt met de werkgever over collectieve arbeidsovereenkomsten. Als hij een zitje heeft in het CPBW ziet hij toe op veiligheid, welzijn en gezondheid op het werk. Zetelt hij in de ondernemingsraad, dan houdt hij een oogje op de bedrijfsresultaten, op de werkzekerheid en de vooruitzichten voor de jobs.

De vakbondsafgevaardigde helpt jou ook met je persoonlijke vragen en problemen. Je kunt hem vragen of je loon wel correct is. Je kunt uitleg krijgen over je contract, of je overuren. Je kunt hulp krijgen om een tijdskrediet te vragen, om je pensioenrechten eens te bekijken, of nog, om je zaken te behartigen bij een arbeidsongeval.

En jij, wat kun jij doen bij de Algemene Centrale van het ABVV?

Vakbondslid zijn is al een goede zaak.

Maar je kunt ook meer doen. Je kunt deelnemen aan het overleg en de informatievergaderingen, en je kunt meedoen aan de syndicale acties.

En nog beter, je kunt zelf vakbondsafgevaardigde worden. Je collega’s kunnen je daarvoor verkiezen. Want de Algemene Centrale van het ABVV is een democratische vakbond.