U bent hier

Het werk

maandag 13 januari 2014

Tijdskrediet online – een gebruiksaanwijzing

Wil je een aanvraag voor loopbaanonderbreking of tijdskrediet indienen en heb je geen zin hiervoor bij de RVA in de rij staan? Dat kan. Vanaf nu is het mogelijk van voor je scherm een aanvraag in te dienen.

Via de portaalsite sociale zekerheid socialsecurity.be kun je volgende verloven online aanvragen:

  • Tijdskrediet algemeen stelsel
  • Landingsbanen
  • Ouderschapsverlof
  • Medische bijstand
  • Palliatieve zorg

De werkgever moet zijn deel van de aanvraag via het web als eerste indienen en je hiervan op de hoogte brengen! Jij ontvangt een kopie van dit formulier in je eBox.

Je vult daarna jouw deel van de aanvraag in via het dossier Tijdskrediet online van socialsecurity.be. Dat kan pas na identificatie met een burgertoken of je elektronische identiteitskaart (eID). Daarna ontvang je net als bij het werkgeversgedeelte een kopie met alle meegedeelde gegevens onder pdf-vorm in je eBox. Dit document geldt tevens als ontvangstbewijs.

De aanvragen komen aan in de gegevensbank van de RVA waar een beslissing over het dossier wordt genomen. De RVA stuurt zijn antwoord naar je eBox.

/ ! \ Opgepast : Afwijkende regelingen voor landingsbanen vanaf 50 jaar en gevallen waarbij de werkgever of het sectoraal fonds een bijkomende vergoeding betaalt aan werknemers van 45 jaar en ouder kunnen niet online worden aangevraagd.

Het ABVV heeft een handige brochure gepubliceerd over tijdskrediet en thematische verloven "Deeltijds werken: rechten en valkuilen" (september 2014)