U bent hier

Het werk

woensdag 24 juni 2015

Jobstudenten - Ook de veiligheid van jobstudenten is belangrijk

Deze zomer gaan opnieuw heel wat jongeren aan de slag als jobstudent. Werken is een verrijking, maar jongeren ondervinden ook heel wat moeilijkheden. Het is ook opletten geblazen voor de risico’s die een job met zich meebrengt. Als delegee kun je het jonge volkje helpen om in goede en vooral ook veilige omstandigheden te werken.

De werkomgeving ontdekken is niet altijd gemakkelijk voor jobstudenten. Waar sommigen zich direct als een vis in het water voelen, hebben anderen het iets moeilijker. Wat ook hun profiel, de delegee heeft een belangrijke rol te spelen bij de integratie van de jobstudent .

Een belangrijke stap : het onthaal

Je kunt er in elk geval voor zorgen dat de volgende regelingen worden getroffen.

  • Een behoorlijk onthaal van de jongeren in de onderneming
  • Zorgen dat ze alle noodzakelijke documenten krijgen (arbeidscontract, arbeidsreglement)
  • Een rondleiding in het bedrijf
  • Duidelijke richtlijnen over de opdracht
  • Arbeidskledij en beschermingsmiddelen waar ook vaste werknemers recht op hebben.

Deze jonge krachten zijn maar tijdelijk aan het werk. Ze missen ervaring. Ze lopen dus makkelijker risico op ongevallen. Statistieken wijzen uit dat jobstudenten meer kwetsuren oplopen dan andere werknemers.

Dezelfde rechten als gewone werknemers

De ABVV-Jongeren hebben rond de wetgeving "jobstudenten" een brochure "Jouw studentenjob 2014" gepubliceerd. Het bevat alle informatie met betrekking tot het recht op arbeid, de invloed op het kindergeld en de belastingen. Een handig instrument voor elke aspirant- jobstudent.

Andere hulpmiddelen kunnen eveneens nuttig zijn voor delegees en jobstudenten :

  • Op de pagina “Wegwijs in de studentenarbeid” van de FOD Werkgelegenheid vind je een reeks tips over studentenjobs.
  • Onlangs zag ook de site student@work het licht. Naast nuttige info vind je er een rekenmodule waarmee je het aantal dagen dat je nog mag werken kunt berekenen. Er is zelfs een app voor je gsm!
  • De website ABVV-Jongeren legt de voordelen uit van een vakbond voor jongeren.


Vergeet tijdens het onthaal van de student niet om meer uitleg te geven over de voordelen van een vakbond bij de verdediging van de rechten van de werknemers. Een jobstudent is een werknemer zoals elke andere en verdient onze aandacht. Het is belangrijk op te merken dat het lidmaatschap bij de ABVV-Jongeren volledig gratis is.

Bevoegde instanties :
  • CPBW - Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk
  • SD - Syndicale Delegatie