Internationaal seminarie - Een boodschap van hoop!

De arbeidsvoorwaarden van de huishoudwerksters zijn van de allerslechtste, overal in de wereld. En dat is onaanvaardbaar. Zeker als we weten dat er meer dan 100 miljoen huishoudwerksters zijn. En dat huishoudwerk voor vrouwen wereldwijd een belangrijke bron van inkomen is.

Huishoudwerk wordt maatschappelijk niet gewaardeerd. Dit zorgt ervoor dat de werknemers niet het respect krijgen dat ze verdienen. De getuigenis van Myrtle Witbooi, huishoudwerkster en syndicaliste uit Zuid-Afrika, maakte dit zeer duidelijk: 15 uur werken per dag, 7 dagen per week, geen vakantie, geen minimumloon, mishandeling, … Dat is de dagelijkse realiteit van huishoudwerksters. Dit blijkt ook uit deze videoboodschap van Ecuador.

Maar er is hoop

De IAO (de internationale arbeidsorganisatie) vaardigde conventie 187 uit. Deze conventie legt een aantal belangrijke rechten vast voor huishoudwerksters, vertelt Marieke Koning van ITUC : beperking van de werktijden, recht op een minimumloon, recht op sociale zekerheid, het recht zich te organiseren. Conventies van de IAO moeten echter door de parlementen van individuele landen worden geratificeerd en omgezet worden in nationale wetgeving.

Via de campagne 12 by 12 slaagde de internationale vakbeweging erin de conventie in 12 landen te laten ratificeren. Ze deden talloze acties, samenwerkingen met nationale vakbonden, lobbywerk, … En het werk wordt verdergezet. De campagne 12+12 mikt opnieuw op 12 landen.

Als werknemers zich organiseren kunnen ze dus wel degelijk het verschil maken!

Dat deed Myrtle ook in Zuid-Afrika. Ze pikte het niet langer en besloot zich te verzetten. Dat ging natuurlijk niet van een leien dakje. Maar stap voor stap kon ze andere huishoudwerksters overtuigen zich samen te organiseren. En zo werd een vakbond uitgebouwd. Met resultaat. De situatie voor huishoudwerksters in Zuid-Afrika is er enorm op vooruitgegaan: “from slavery to freedom”. Onder andere door de ratificatie van conventie 187.

Myrtle sloot af met een boodschap aan de deelnemers van het congres: “Go back to your country and make convention 187 a reality!”

Ook in België kennen we huishoudwerksters. Via het systeem van de dienstencheques gaan meer dan 150.000 werknemers dagelijks poetsen bij mensen thuis. Uiteraard zorgt onze goede sociale wetgeving ervoor dat extreme misbruiken hier niet voor komen. Maar toch moeten we vaststellen dat de waardering voor huishoudwerk ook in België minimaal is. En het dus zeer moeilijk is de loon- en arbeidsvoorwaarden van deze werknemers te verbeteren.