Meer duidelijkheid om de rechten van de werknemers uit de multinationals te doen gelden

Sinds kort heeft Europa een nieuwe richtlijn voor de Europese Ondernemingsraden (EOR) goedgekeurd. Deze richtlijn verbetert hun werking en versterkt de informatie- en raadplegingsprocedures. Op twee EOR-seminaries georganiseerd door het ABVV, hebben de afgevaardigden deze nieuwe richtlijn geanalyseerd. We overlopen de nieuwigheden en grijpen de gelegenheid aan om een aantal goede praktijken in de EOR’s te ontdekken.

De EOR’s hebben tot doel de werknemersvertegenwoordigers van ondernemingen met zetels in verschillende Europese landen met elkaar in contact te brengen. Samen staan ze dan sterker t.o.v. de Europese centrale directie. Onlangs heeft Europa een nieuwe richtlijn goedgekeurd die belangrijke wijzigingen inhoudt voor de EOR’s.

De positieve punten van de nieuwe richtlijn

Eén van de grootste verwijten die werden gemaakt m.b.t. de vorige richtlijn, betrof de definitie van de begrippen « informatie » en « raadpleging », die veel te vaag waren. Dit zorgde er vaak voor dat de informatie en raadpleging samenvielen met de EOR-vergadering. Deze begrippen zijn nu duidelijk omschreven opdat dergelijke situaties in de toekomst zouden worden vermeden.

Het recht op informatie verplicht de directie om de informatie m.b.t. het behandelde onderwerp over te maken en de werknemersvertegenwoordigers de tijd te laten om de informatie te analyseren. Ze moeten de mogelijkheid krijgen om over te gaan tot een grondige evaluatie van de eventuele gevolgen en de raadplegingen voor te bereiden.

Het recht op raadpleging verplicht de centrale directie om een dialoog op te starten en informatie te verschaffen die de afgevaardigden toelaten zich een mening te vormen. De afgevaardigden hebben het recht om advies uit te brengen over de voorgestelde maatregelen. De directie moet er rekening mee houden of rechtvaardigen waarom ze hun mening in de wind slaan.

Een andere positieve verandering is dat het akkoord moet voorschrijven hoe de nationale en Europese informatie- en raadplegingsprocedure dient te verlopen, zowel in normale omstandigheden als bij een herstructurering.

Bovendien wordt er duidelijk bepaald dat de informatie en raadpleging van de lokale vertegenwoordigers of werknemers een plicht is voor de EOR-vertegenwoordigers. Er wordt ook duidelijk gesteld dat ze het recht hebben om: de belangen van de werknemers collectief te verdedigen, hiervoor te beschikken over de nodige middelen, en deel te nemen aan vormingen zonder loonverlies. Een ander belangrijk punt is dat de nieuwe richtlijn voorziet in doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties t.o.v. de landen die de richtlijn niet zouden naleven bij de omzetting.

De EOR’s ontwikkelen goede praktijken…

Tijdens de seminaries georganiseerd door het ABVV hebben afgevaardigden van de Algemene Centrale afgevaardigden van de andere ABVV-centrales ontmoet. Het was meteen de gelegenheid om goede praktijken te leren kennen en uit te wisselen zodat de rechten van de werknemers worden gerespecteerd. Hieronder een aantal voorbeelden van goede praktijken die werden besproken op deze seminaries:

VPK Packaging (papier- en kartonverwerking) – Na 10 jaar volledige impasse werd er een oprichtingsakkoord voor een EOR gesloten op 17 december 2012. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de afgevaardigden, de coördinatoren van IndustriAll en van Uni Europa Graphical.

Evonik (scheikunde) – De leden van de EOR hebben een « gedragscode » uitgewerkt die van toepassing is op alle Europese dochtermaatschappijen in het geval van een herstructurering. Bij de verkoop van sites in Italië en Nederland konden de werknemers via die weg effectief worden geraadpleegd.

AGC (glas) – Elke productiesite in Europa stuurt een vertegenwoordiger naar het Euroforum van AGC. Voor hen is het de gelegenheid om deel te nemen aan een vormingsdag rond een patronaal en een syndicaal thema, maar ook om bij te leren uit de verrijkende gesprekken met andere afgevaardigden bij bedrijfsbezoeken.

… maar worden ook geconfronteerd met heel wat moeilijkheden

BAM (bouw) – De EOR is slechts een illusie. Op de vergaderingen worden de afgevaardigden geconfronteerd met heel wat moeilijkheden en moeten ze al hun energie steken in het afdwingen van de naleving van het wettelijke minimum. De werkgever weigert simultaanvertaling te voorzien en de ‘vertegenwoordigers’ zijn bijna allemaal kaderleden.

Fiberglass (versterkingsvezels) – De EOR was één van de meest efficiënte, maar door de overname van de groep is het plafond van 1000 werknemers in Europa weggevallen, waardoor het Comité werd opgedoekt.

Inbev (brouwerij) – De groep heeft de ene herstructurering na de andere meegemaakt. Ook al heeft de EOR goed werk geleverd door adviezen uit te brengen en alternatieve plannen voor te stellen, toch zijn het jammer genoeg de lokale afgevaardigden die de onderhandelingen hebben moeten voeren.

Bovenstaande voorbeelden bewijzen hoe belangrijk een EOR wel is. Als hij goed wordt gecoördineerd, laat hij toe om de directie aan te sporen verbeteringen aan te brengen bij eventuele herstructureringen op het vlak van veiligheid en gezondheid, of nog het beleid inzake vorming. De Algemene Centrale ABVV is zich bewust van de mogelijke impact van de EOR’s en steunt hun ontwikkeling ten volle. In de huidige context is het noodzakelijk deze te versterken en de aandacht van de afgevaardigden op deze structuur te vestigen.
Voor meer info m.b.t. de EOR’s, neem contact op met eric.nemes@accg.be en kris.vandamme@accg.be

Alle informatie betreffende de nieuwe richtlijn vindt men terug op de website www.abvv.be