Peru - Hoop verandert in teleurstelling voor de Peruviaanse arbeiders

In 2011, dankzij een brede steun van de bevolking, werd Ollanta Humala tot President van Peru verkozen en ontstond de hoop dat dit het keerpunt zou betekenen voor een land dat vooral bekend was om het met de voeten treden van de rechten van de werknemers. Twee jaar later blijkt echter dat er niets is veranderd. De staat blijft zijn antisyndicaal beleid trouw. Het is in deze moeilijke en gevaarlijke context dat de Algemene Centrale de FTCCP, de vakbond gevormd door de arbeiders van de openbare bouwwerken, steunt bij de vorming van zijn nieuwe vakbondskaders.

De Peruvianen dachten dat de verkiezing van Ollanta Humala een keerpunt voor hun zou betekenen, maar nu twee jaar later is hun hoop in teleurstelling verandert. Humala heeft inderdaad kunnen rekenen op de steun en de stemmen van de CGTP, de algemene confederatie van Peruviaanse werknemers. Echter, ondanks de verkiezingsbeloften/compromissen, is hij in de voetsporen getreden van zijn voorgangers en zet hij duidelijk het antisyndicaal beleid voort. De rechten van de werknemers worden herhaaldelijk geschonden en steeds meer vakbondsleiders worden opgepakt en opgesloten. Sinds begin 2013 werden meer dan 3000 werknemers uit verschillende sectoren afgedankt enkel en alleen omdat ze lid zijn van een vakbond.

Voordelen voor de werkgevers

Het beste bewijs van het antisyndicaal beleid gevoerd door de Peruviaanse regering is de onlangs gestemde wet. Deze geeft de mogelijkheid aan de werkgevers die minder dan 50 arbeiders tewerkstellen om hen aan een ander «arbeidsregime » te onderwerpen. Ze hoeven maar de helft van de vakantiedagen toe te kennen, geen 13de maand te betalen noch bijdragen te storten aan de sociale zekerheid. Vakbonden en werknemers voelen zich bekocht en hebben het onomwonden gezegd aan de president tijdens hun ontmoeting op 17 juli. Komt Ollanta Humala niet tot inkeer, dan zullen ze hun strijd voor een meer rechtvaardige en gelijke maatschappij verscherpen.

Vruchtbare mobilisatie

De mobilisatiekracht van de werknemers mag niet onderschat worden. Op 4 april hebben over heel het land 180.000 werknemers gehoor gegeven aan de oproep van de CGTP om mee te doen aan de nationale actiedag. Onder de deelnemers waren ook veel militanten van de FTCCP, de vakbond waarmee de Algemene Centrale samenwerkt. De FTCCP eiste meer overheidsgeld voor infrastructuurwerken die jobs met zich zouden meebrengen, om een halt toe te roepen aan het geweld op de bouwwerven en voor het inwilligen van de eisenbundel 2013-2014.

Wat dit laatste betreft, is er toch een akkoord uit de bus gekomen dat merkelijke verbeteringen aanbrengt aan de loon-en arbeidsvoorwaarden. Al is dit een overwinning voor deze syndicale sterke sector, het komt er nu op aan om de overeenkomst uit te voeren op het terrein. Dit is verre van eenvoudig volgens Luis Villanueva, uitvoerend secretaris van de FTCCP want « slecht 30% van de werknemers kan genieten van alle sociale rechten waarop ze theoretisch recht hebben. Ongeveer 70% is uitgesloten van de voordelen voorzien door cao’s want tewerkgesteld in bedrijven met minder dan 20 werknemers wat de drempel is om een vakbond op te richten in de privésector ».

Versterking van de vakbond via vorming met de steun van de Algemene Centrale

De politieke context is weinig gunstig en eerder bedreigend. Toch zet de FTCCP alles is het werk om zich te versterken, zijn leiders steviger te ondersteunen en aldus de werknemers beter te verdedigen. Dit noodzaakt een vorming van zijn nieuwe kaderleden en de FTCCP heeft dan ook en project opgezet voor 2012-2014 waaraan de Algemene Centrale meewerkt. Doel is de bouwvakbonden helpen bij het voorleggen van hun eisen, het onderhandelen en ze daartoe te voorzien van de nodige juridische, economische en communicatiemiddelen. Tevens ligt het ook in de bedoeling om de vrouwen aan te moedigen deel te nemen aan de syndicale instanties via het opleggen van een vrouwenquota voor iedere vormingscursus.

De eerste resultaten hebben niet lang op zich laten wachten. De FTCCP heeft zijn ledenaantal zien stijgen in 2012 met 11,76% en telt nu 96.000 aangeslotenen. Dit is duidelijk het gevolg van een betere dienstverlening en een grotere deskundigheid. Toch blijft er nog een lange weg te gaan als men weet dat de Peruviaanse bouwsector ongeveer 300.000 werknemers telt.