Historische beslissing van het hof van beroep tegen uitzendbureau Adecco

Uitzendbureau Adecco werd op 10 februari 2015 door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor discriminatie bij het aanwerven van personeel. 

Uitzendbureau Adecco werd op 10 februari 2015 door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor discriminatie bij het aanwerven van personeel. In 2001 diende een medewerker van het uitzendkantoor een klacht in omdat het bedrijf werkte met de aanwervingscode BBB (Blanc Blue Belge) waarmee het mensen van vreemde afkomst achteruit stelde.

Ook in Frankrijk werd dit bedrijf al eerder veroordeeld voor het gebruiken van een gelijkaardige code (BBR). Voor het SOS Racisme en het ABVV is dit arrest een belangrijke stap tegen de straffeloosheid van de raciale discriminaties waarvan vele arbeiders dagelijks het slachtoffer zijn. Voor de eerste keer in Europa worden financiële sancties opgelegd in plaats van de gebruikelijke symbolische sancties.

Adecco moet het ABVV en SOS Rasicme elk 25.000 euro schadevergoeding betalen. Het proces tegen Adecco kwam al eerder voor de rechtbank. In 2009 spanden SOS Racisme en het ABVV reeds een proces aan, maar de schadevergoeding bleef toen echter beperkt tot één euro. Doordat de Franse beweging SOS Racisme de moed heeft gehad om het debat opnieuw op gang te trekken, raakte de zaak terug heropend.

Er ontstond een heuse solidariteitsbeweging die de wetgevingen tegen racisme onder de aandacht brengt.

Lees het persbericht van ABVV Interim en SOS Racisme

Bekijk de reportage van het VRT-nieuws

Lees het artikel van De Wereld Morgen

Meer info over de rechten van de uitzendkrachten