Uitzendkrachten : wit dubbel zoveel waard als zwart ?

Om in de muziek de maat te houden heb je voor een witte noot twee zwarte nodig. We zouden liefst hebben dat die verhouding alleen in de muziek telt. Maar ook op de arbeidsmarkt zien we dat wit nog altijd een dikke streep voor krijgt op gekleurd. Het ABVV en de Algemene Centrale-ABVV vechten voort tegen die discriminatie. Recent werd in dit verband een belangrijk vonnis uitgesproken in de zaak Adecco.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Om in de muziek de maat te houden heb je voor een witte noot twee zwarte nodig. We zouden liefst hebben dat die verhouding alleen in de muziek telt. Maar ook op de arbeidsmarkt zien we dat wit nog altijd een dikke streep voor krijgt op gekleurd. Het ABVV en de Algemene Centrale-ABVV vechten voort tegen die discriminatie. Recent werd in dit verband een belangrijk vonnis uitgesproken in de zaak Adecco. Waarover ging het ook weer?

In 2001 brengt een medewerker van Adecco aan het licht dat het uitzendkantoor werkt met aparte lijsten van Belgische en buitenlandse werknemers. De Belgen staan gecodeerd als BBB, Bleu Blanc Belge, het keurmerk voor een runderras bij ons. De werkwijze maakte het mogelijk klanten ter wille te zijn die geen personeel van vreemde herkomst wilden aanwerven.

Een historisch vonnis

In 2009 stapten Kif Kif, SOS Racisme en ABVV naar de rechter om dit georganiseerde racisme aan te klagen. In eerste aanleg gaf de rechtbank ons ook gelijk. Maar de strafmaat werd beperkt tot een schadeloosstelling van 1 symbolische euro. Nu heeft het Hof van Beroep van Brussel een nieuw vonnis geveld. Het bevestigt de eerdere uitspraak, maar veroordeelt de onderneming deze keer tot een schadeloosstelling van 25.000 euro. Daarmee geeft de rechtbank duidelijk te kennen dat het hier wel degelijk ging over een flagrante discriminatie die duizenden werkzoekenden benadeelde.

Ook bij de dienstencheques

De inkt van dit vonnis was nog niet droog of er brak een nieuw gelijkaardig schandaal uit bij de dienstencheques. Het Minderhedenforum maakte het bekend. De organisatie telefoneerde anoniem naar 251 dienstenchequebedrijven met het verzoek iemand te sturen die niet van allochtone afkomst is. Twee bedrijven op drie gingen in op die vraag. Daaronder bevonden zich ook openbare instellingen.

Dat wil eigenlijk zeggen dat dienstenchequebedrijven de subsidies die ze krijgen gebruiken om te discrimineren. Het systeem werd in het leven geroepen om zwartwerk uit de wereld te helpen, maar toch niet om zwart of anders gekleurd werk te bestrijden. De enquête van het Minderhedenforum bewijst dat er ernstig moet gezocht worden naar middelen om deze kwaal met wortel en tak uit te roeien.

We kunnen ons onmogelijk neerleggen bij de lijdzame uitspraak van de werkgeversfederatie Federgon dat het uiteindelijk altijd de klant is die beslist over de kleur van zijn poetshulp. We maken er wel uit op dat iedereen betrokken partij is bij deze discriminatie en dat we samen andere en betere keuzes moeten maken.